2021. május 17., hétfő

Vége a lovak szenvedésének? Új megoldások a Halastó felé

Idén tavasszal új kocsik jelennek meg a Lengyel-Tátrában, a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton. A kocsik hibrid hajtásúak lesznek, amely jelentősen megkönnyíti a lovak munkáját. Az ilyen megoldások bevezetése kompromisszumos megoldást jelent az útvonalon kimerült állatok problémájával kapcsolatban, hiszen a Halastó felé vezető úton a kimerültségtől összeeső lovakról szóló történetek az utóbbi időben sajnos rendszeresen visszatérő problémának számítanak.
„Az új, hibrid kocsi a felfelé vezető út során rendeltetésszerűen haladt, a szervokormány a lovak számára megengedett terheléssel is megfelelően működött. Az ereszkedés során különféle paramétereket ellenőriztek az akkumulátorok terhelésével és töltésével kapcsolatban. Töltöttségi szintjük csak kissé csökkent, az ereszkedés során sikerült visszaszerezni a felfelé vezető úton a lovak munkájának támogatására szánt energia jelentős részét” – magyarázta Zbigniew Kowalski a „Tatry” című folyóiratban.

A hibrid megoldás bevezetésének terve 2016-ban jelent meg, egy évvel később elkészült az első prototípus, amely azonban rövidzárlat miatt sajnos leégett. Az új hibrid lovaskocsikat jelenleg tesztelik, a járművek várhatóan idén tavasszal fognak munkába állni a Halastóhoz vezető úton.
A kiszáradás és kimerültség miatt menet közben összecsukló lovak kímélése, munkájának megkönnyítése érdekében az utóbbi időben módosítottak néhány szabályt. Ma már kevesebb ember ülhet fel a lovaskocsira, a kocsisnak megfelelő képzésen, a lovaknak pedig orvosi vizsgálatokon kell átesniük. Ezen túlmenően kötelező megállók és a lovak számára itatópontok lesznek az útvonalon, valamint felfellé menetben megtiltották az ügetést.
Forrás: https://www.o2.pl; Fotó: Zuzka Zabrecka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...