Új megoldások a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton

Új megoldások a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/17
Új, hibrid hajtású kocsik jelennek meg a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton, amely jelentősen megkönnyíti a lovak munkáját.
Hirdetés
Idén tavasszal új kocsik jelennek meg a Lengyel-Tátrában, a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton. A kocsik hibrid hajtásúak lesznek, amely jelentősen megkönnyíti a lovak munkáját. Az ilyen megoldások bevezetése kompromisszumos megoldást jelent az útvonalon kimerült állatok problémájával kapcsolatban, hiszen a Halastó felé vezető úton a kimerültségtől összeeső lovakról szóló történetek az utóbbi időben sajnos rendszeresen visszatérő problémának számítanak.

2016-tól tervezik a hibrid lovaskocsikat

„Az új, hibrid kocsi a felfelé vezető út során rendeltetésszerűen haladt, a szervokormány a lovak számára megengedett terheléssel is megfelelően működött. Az ereszkedés során különféle paramétereket ellenőriztek az akkumulátorok terhelésével és töltésével kapcsolatban. Töltöttségi szintjük csak kissé csökkent, az ereszkedés során sikerült visszaszerezni a felfelé vezető úton a lovak munkájának támogatására szánt energia jelentős részét” – magyarázta Zbigniew Kowalski a „Tatry” című folyóiratban.
Vége a lovak szenvedésének? Új megoldások a Halastó felé-1
Lovaskocsi a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton
Vége a lovak szenvedésének? Új megoldások a Halastó felé-1
Forrás: Zuzka Zabrecka
A hibrid megoldás bevezetésének terve 2016-ban jelent meg, egy évvel később elkészült az első prototípus, amely azonban rövidzárlat miatt sajnos leégett. Az új hibrid lovaskocsikat jelenleg tesztelik, a járművek várhatóan idén tavasszal fognak munkába állni a Halastóhoz vezető úton.
A kiszáradás és kimerültség miatt menet közben összecsukló lovak kímélése, munkájának megkönnyítése érdekében az utóbbi időben módosítottak néhány szabályt. Ma már kevesebb ember ülhet fel a lovaskocsira, a kocsisnak megfelelő képzésen, a lovaknak pedig orvosi vizsgálatokon kell átesniük. Ezen túlmenően kötelező megállók és a lovak számára itatópontok lesznek az útvonalon, valamint felfellé menetben megtiltották az ügetést.

 

 

Hirdetés
Hirdetés