2018. február 5., hétfő

Aktuális információk a Lombkorona tanösvényről


Fotó: Margaréta Majáková
Ahogy az oldal rendszeres olvasói bizonyára már értesültek róla, 2017 szeptemberében egyedülálló látnivalóval gazdagodott a Tátra, egészen pontosan a Bélai-Tátra, ahol  a magyar turisták által is ismert és közkedvelt Zár (Ždiar) község keleti részén található Bachleda-völgyben (Bachledová dolina), az ülőszékes felvonó felső állomása közelében megnyitották a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov). Erről már szeptemberben, még a megnyitás előtt, majd októberben, már a megnyitás után is képes beszámoló jelent meg ezen a felületen. Az errefelé szokatlan látnivaló gyorsan népszerűvé vált nem csak a helyiek, de a külföldi, így a lengyel és magyar turisták körében is, szinte heti rendszerességgel érkeznek hozzám ezzel kapcsolatos kérdések, ezért úgy gondoltam, egy cikkben összefoglalom a tanösvény jelenlegi és jövőbeni meglátogatásával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Fotó: Łukasz Maj‎
A tanösvény a Magas-Tátra irányából Zár községbe érkezve rögtön a település elején jobbra nyíló Bachleda-völgyben található, saját gépjárművel a főúttól kb. egy km-re lévő parkolóig mehetünk fel. Innen jelenleg vagy a háromszemélyes Tatrapoma TS3 ülőszékes felvonóval, vagy pedig a Bachledka I. sípálya nyomvonalán vezető gyalogösvényen mehetünk tovább. A felvonó alsó állomása 926, a felső állomás 1180 méter tengerszint feletti magasságban található, a menetidő kb. 20 perc. Aki gyalogosan vág neki az emelkedőnek, annak a télen havas, nyáron füves terepen kb. 2 km távval és 255 méter szintkülönbséggel kell számolnia, ez kb. 45 perces gyaloglást igényel.

A felvonóra és a tanösvényre a felvonó alsó állomásán kell megvenni a belépőket.

Az ülőszékes felvonó díja a téli szezonban (9:00 – 16:00-ig üzemel):
Felnőtt oda-vissza 6 €.
Diák (9-15 év között), nyugdíjas (60 év felett) 5,50 €.
Gyerek (9 éves koriig: 5 €.


A tanösvényre érvényes belépő díja (jelenleg naponta 9:00 – 16:00-ig látogatható):
Felnőtt: 8 €
Gyerek (3-14 év között), nyugdíjas (65 év felett): 6,50 €.
Négyfős családok (2 felnőtt + 2 gyerek): 21 €; további 14 év alatti gyerekek 5,50 €.
Utolsó belépési időpont 15:00 óra.
Utolsó jegyvásárlás időpontja a felvonóra 14:00 óra.

Fotó: Jozef Pitoňák
A tanösvény a fenyőfák lombkoronája felett, átlagosan 24 méter magasságban kanyarog, a végén pedig egy 32 méter magas kilátótorony található. A belépéstől a toronyig vezető út hossza 600 méter, a 120 oszlop által tartott, megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátott ösvény szélessége 1,8 méter.
Miután a hurokszerű ívet leíró ösvényen visszakanyarodunk a belépőkapuhoz, annak közelében megérkezünk a 32 méter magas, kb. 10 méter átmérőjű, fából ácsolt kilátótoronyhoz, melynek tetejére annak külső részén 632 méter hosszú, mozgáskorlátozottak és kisgyermekes családok által is kényelmesen végigjárható, kígyószerűen tekergőző, kellemesen emelkedő járda vezet.
Fotó: Jozef Pitoňák
A kilátó tetején erős műanyag kötelekből készült, nagy teherbírású hálót feszítettek ki, amelyre bárki kisétálhat. A torony belső részén egy másik, vélhetően sokak fantáziáját megmozgató látványosság, egy száraz csúszda került kialakításra (ez télen nem használható). Ezen a 67 méter hosszú csúszdán – melynek a legfelső szint alatti szinten van a kezdőpontja – a 120 cm-nél alacsonyabb gyerekek 2 € ellenében (melyet szintén a pénztárban kell kifizetni) a megszokottnál jóval rövidebb idő alatt visszaérkezhetnek majd a torony lábához.
A Lombkorona tanösvény egy rövid tavaszi és őszi karbantartási időszakot kivéve egész évben látogatható, a téli időszakban azonban csak akkor látogatható, amkor a hóhelyzet ezt lehetővé teszi, vagyis amíg el tudják takarítani az ösvényre hullott havat (ez nem hivatalos információk szerint kb. egy méter hóvastagágig biztosított).

Fotó: Jozef Pitoňák
Figyelem!
Fontos információ a Lomborona tanösvény meglátogatását tervezők számára, hogy a Zárból a tanösvényhez közlekedő felvonó csak március 11-ig üzemel. Másnap, március 12-én megkezdik a felvonó lebontását, és az új, kabinos felvonó felépítését. Az új felvonón Leitner típusú kabinok közlekednek majd, ennek várható átadása a jelenlegi információk alapján 2018 júliusában várható.
Ez azt is jelenti, hogy március közepétől várhatóan júliusig a Lomborona tanösvény Zárból csak gyalogosan érhető el.
A gerinc túlsó felén, Tavas (Jezersko) falucskából is közlekedik egy ülőszékes felvonó a tanösvény közelében induló sípályán, ez azonban csak a síszezonban üzemel, jelenleg március 11-ig érvényes menetrenddel.
Amennyiben a felvonó építése idején a tanösvény megközelítésével kapcsolatban bármilyen érdemleges, korábban nem közölt információ lát napvilágot, azt jelen bejegyzés frissítéseként fogom közreadni.
Összeállította: Nagy Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...