2018. február 5., hétfő

Aktuális információk a Lombkorona tanösvényről

Fotó: Margaréta Majáková
Ahogy az oldal rendszeres olvasói bizonyára már értesültek róla, 2017 szeptemberében egyedülálló látnivalóval gazdagodott a Tátra, egészen pontosan a Bélai-Tátra, ahol  a magyar turisták által is ismert és közkedvelt Zár (Ždiar) község keleti részén található Bachleda-völgyben (Bachledová dolina), az ülőszékes felvonó felső állomása közelében megnyitották a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov). Erről már szeptemberben, még a megnyitás előtt, majd októberben, már a megnyitás után is képes beszámoló jelent meg ezen a felületen. Az errefelé szokatlan látnivaló gyorsan népszerűvé vált nem csak a helyiek, de a külföldi, így a lengyel és magyar turisták körében is, szinte heti rendszerességgel érkeznek hozzám ezzel kapcsolatos kérdések, ezért úgy gondoltam, egy cikkben összefoglalom a tanösvény jelenlegi és jövőbeni meglátogatásával kapcsolatos legfontosabb információkat.

Fotó: Łukasz Maj‎
A tanösvény a Magas-Tátra irányából Zár községbe érkezve rögtön a település elején jobbra nyíló Bachleda-völgyben található, saját gépjárművel a főúttól kb. egy km-re lévő parkolóig mehetünk fel. Innen jelenleg vagy a háromszemélyes Tatrapoma TS3 ülőszékes felvonóval, vagy pedig a Bachledka I. sípálya nyomvonalán vezető gyalogösvényen mehetünk tovább. A felvonó alsó állomása 926, a felső állomás 1180 méter tengerszint feletti magasságban található, a menetidő kb. 20 perc. Aki gyalogosan vág neki az emelkedőnek, annak a télen havas, nyáron füves terepen kb. 2 km távval és 255 méter szintkülönbséggel kell számolnia, ez kb. 45 perces gyaloglást igényel.
A tanösvény a fenyőfák lombkoronája felett, átlagosan 24 méter magasságban kanyarog, a végén pedig egy 32 méter magas kilátótorony található. A belépéstől a toronyig vezető út hossza 600 méter, a 120 oszlop által tartott, megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátott ösvény szélessége 1,8 méter.
Miután a hurokszerű ívet leíró ösvényen visszakanyarodunk a belépőkapuhoz, annak közelében megérkezünk a 32 méter magas, kb. 10 méter átmérőjű, fából ácsolt kilátótoronyhoz, melynek tetejére annak külső részén 632 méter hosszú, mozgáskorlátozottak és kisgyermekes családok által is kényelmesen végigjárható, kígyószerűen tekergőző, kellemesen emelkedő járda vezet.


Fotó: Jozef Pitoňák
A kilátó tetején erős műanyag kötelekből készült, nagy teherbírású hálót feszítettek ki, amelyre bárki kisétálhat. A torony belső részén egy másik, vélhetően sokak fantáziáját megmozgató látványosság, egy száraz csúszda került kialakításra (ez télen nem használható). Ezen a 67 méter hosszú csúszdán – melynek a legfelső szint alatti szinten van a kezdőpontja – a 120 cm-nél magasabb látogatók 2 € ellenében (melyet szintén a pénztárban kell kifizetni) a megszokottnál jóval rövidebb idő alatt visszaérkezhetnek majd a torony lábához.
Fotó: Jozef Pitoňák
A Lombkorona tanösvény egy rövid tavaszi és őszi karbantartási időszakot kivéve egész évben látogatható, a téli időszakban azonban csak akkor, amkor a hóhelyzet ezt lehetővé teszi, vagyis amíg el tudják takarítani az ösvényre hullott havat (ez nem hivatalos információk szerint kb. egy méter hóvastagágig biztosított).

2018. decemberében üzembe helyezték az új kabinos felvonót, mellyel 7 perc alatt feljuthatunk a népszerű tanösvényhez!Belépő a Lombkorona tanösvényre:
Felnőtt: 10 €
Gyerek (3-14 év között), nyugdíjas (65 év felett): 7,50 €.
Négyfős családok (2 felnőtt + 2 gyerek): 25 €; további 14 év alatti gyerekek 6 €.

Felvonó oda-vissza a Lombkorona tanösvényhez:
Felnőtt oda-vissza: 11 €
Gyerek (11-15 év között), diák, nyugdíjas (65 év felett) oda-vissza: 9 €.


Felvonó oda-vissza + belépő a Lombkorona tanösvényre:
Felnőtt: 20 €
Gyerek (3-14 év között), nyugdíjas (65 év felett): 16 €.
Négyfős családok (2 felnőtt + 2 gyerek): 49 €; további 14 év alatti gyerekek 13 €.
Összeállította: Nagy Árpád

26 megjegyzés:

 1. Kedves Árpád!
  Az októberi hosszú hétvégén tervezünk egy tanösvénylátogatást.
  Lehet-e már tudni az őszi karbantartás időpontját?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves István! A tanösvényen tudtommal nem lesz ősszel karbantartás, illetve nem tudok ennek időpontjáról.

   Törlés
 2. Holnap szeretnenk kiutazni, es a tanosvenyen vegigmenni. Nem talalta a jelenlegi nyitvatartast. Meg a nyari van ervenyben?
  A masik kerdesem az lenne, hogy a dunajec folyon a tutajozas szeptemberben mukodik e meg?
  Elore is koszonom a segitseget!

  VálaszTörlés
 3. Kedves Árpád!
  Szeretnénk kiutazni a tanösvényhez. Kérdésem átadták-e az új felvonót, amiről írta a tájékoztatást. Előre köszönöm a válaszát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos még nincs kész az új felvonó, várhatóan decemberben adják át.

   Törlés
 4. Üdvözlöm !
  Olyan kérdésem lenne hogy csoportok számára szükséges előzetes bejelentkezés a lombkorona ösvényre ?

  VálaszTörlés
 5. Szeretném megkérdeznib mai nap mennénk s bankkártyával lehet fizetni?

  VálaszTörlés
 6. Nyitva van? Az oldalukon azt írják, hogy zárva van jelenleg a tanösvény. Mi két nap múlva mennénk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lombkorona tanösvény a honlapjukon olvasható információ szerint 2018. november 5-től a téli szezon kezdetéig ZÁRVA van. A téli szezon kezdetéről jelenleg még nincs információm, amint ez megjelenik, frissítem a cikket!
   Ugyancsak nincs pontos információm az építés alatt álló új kabinos felvonó üzembe helyezésének pontos időpontjáról, amint ez nyilvánossá válik, természetesen ezt is megosztom itt az oldalon!

   Törlés
 7. Üdv.Érdeklődni szeretnék, hogy mi áprilisba mennénk, és mikor van a tavaszi karbantartás?Mikor van zárva a tanösvény?

  VálaszTörlés
 8. Én is áprilisban szeretnék kiutazni, valamikor húsvét környékén. Akkor látogatható a tanösvény?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A tanösvény a tavaszi karbantartás miatt április 1-től április 18-ig lesz zárva.

   Törlés
 9. Kedves Árpád!
  Jól értettem, hogy idén 2019. április 19-től lesz újra látogatható a tanösvény? (karbantartás után)
  A másik kérdésem, hogy kutyát be lehet e vinni a tanösvény területére, és a felvonóra?
  A honlapjukat nem találom.
  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, jól értette. Kutyát csak a felvonóra lehet bevinni, a tanösvényre nem.

   Törlés
 10. Kedves Tàtraturista!
  Vasárnap szeretnék menni a feleségemmel salgótarjánból,érdeklődnék hogy ekkor már lehet e használni a kilátót.Valaszat köszönöm.
  Krisztián

  VálaszTörlés
 11. Mar nyitva van a tanosveny. Mi felmentunk a felvonoig autoval, a legfelso parkoloban letettuk (Parkolas: 3€/vagy 15zlotyi, azt is elfogadtak). Gyalog mentunk fel a kilatohoz, felfele 10-12-13 eves gyerekekkel 40perc, lefele 20 volt, szintemelkedes kb 170-200 meter. Vannak padok, pihenok az ut szelen, kevesbe edzettek szamara is vallalhato. A kilatonal akinek volt elore vasarolt jegye soron kivul engedtek, a kasszanal elfogadnak bankkartyat. Nagyon szep es felemelo a fenyok teteje felett setalni, megeri vegigjarni!

  VálaszTörlés
 12. 120 cm alatt nem lehet használni a csúszdát.Rosszul szerepel a cikkben.Csak 120 cm felett.

  VálaszTörlés
 13. Üdvözlöm!
  Mi erre a hétvégére tervezzük a látogatást! Kell- e számítani bármi fennakadásra ?
  Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
 14. október 19-én szeretnénk meglátogatni a sétányt. A kérdésem az lenne, hogy biztosan működik-e a kabinos felvonó?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A felvonó 2019. október 14-től október 31-ig nem közlekedik.

   Törlés
 15. Szeretném megkérdezni, hogy Okt. 26-30 között látogatható -e a tanösvény??
  Köszönöm :-)

  VálaszTörlés
 16. Érdeklődni szeretnék, hogy február végén, március elején látogatható-e a tanösvény? Köszönöm!

  VálaszTörlés
 17. Kedves Tátraturista!Magyarországról szeretnénk önökhöz kirándulni, több busszal 2020 júliusában.Érdeklődni szeretnék, hogy van-e jelenleg lehetőség, hogy a jegyeket előre megrendeljük, vagy megérkezés után a helyszinen kell megváltani?
  Gondolom, az itt feltüntetett jegyárak érvényesek jelenleg is.Köszönöm a válaszát:Tisztelettel:Tősér Erzsébet

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Erzsébet!
   A Lombkorona tanösvényen csak akkor kell és lehet előre jegyet foglalni, amennyiben igénybe veszik a helyi idegenvezető szolgáltatásait. Ha nem, akkor nincs lehetőség előzetes foglalásra.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 18. Két éves gyermekkel babakocsival látogatható a tanösvény? Van kabinos felvonó ha igen honnan indul? Autóval mettől érdemes menni?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...