Turistaút 24 méter magasan, a fák koronája felett Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/16
Hirdetés
A jelenlegi ismereteink szerint talán nem túlzás, hogy idén Szlovákiában a legnagyobb síterep-beruházásokat a Bélai-Tátra lábánál, Zár (Ždiar) és a Bachleda-vögy (Bachledová dolina) környékén találjuk. A legújabb látványosság egy „tanösvény”, 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között, csodás kilátással a környék hegyeire.
A lengyel határhoz közeli régióban is beindultak a fejlesztések. Néhány évvel ezelőtt adták át az első ülőliftet a Zár határában található Strednica síterepen, a hihetetlenül hosszú faluban pedig, annak is a végén, a Strachan Panzió mellett egy hasonló nevű pálya épült. Úgy látszik, itt is haladnak a korral, ha minden jól megy, akkor a téli szezonra már egy négyszemélyes ülőlift jár a pálya mellett.
Ha közúton elhagyjuk a Tátralomnicot, el sem kell menni Zárig, ha előtte jobbra lekanyarodunk, akkor a Bachleda-völgybe jutunk, ahol az előző években már szintén komoly fejlesztéseket hajtottak végre.

Az idei nyáron három különböző hosszúságú (5, 6 és fél, valamint 11 kilométeres) nordic walking utat építettek ki, és a tervek szerint szeptemberben elkészül egy igazi látványosság. Fából épített turistaút kanyarog majd a fák között, 24 méter magasan a föld felett. A turistaút első része már elkészült, azt a szerencsések már kipróbálhatták. A tervek szerint a turistaút egyfajta „tanösvényként” funkcionál majd, a látogatók táblákon kapnak információt a környék növényvilágáról.
A turistaút külön látványossága lesz az 1234 méter magasságban épülő, 32 méter magas fából épített kilátótorony, melyről teljes panoráma nyílik a szomszédos hegyek. A levegőben kígyózó turistaösvényt németek építik, akik korábban már négy hasonló jellegú turistautat építettek Németországban és kettőt Csehországban. Az építkezés a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, a nemzeti park felügyelete mellett zajlik. Az építők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kilátótornyot és az egész utat már szeptemberben átadják a nagyközönségnek. A fából készült sétaúthoz ülőlifttel is fel lehet menni, ha valaki nem akar gyalogolni. A fából ácsolt körút a toronnyal együtt várhatóan fizetős lesz, a pontos árakat még nem közölték.
A falu síterepén található Szlovákia leghosszabb, télen is üzemelő nyári bobpályája (1200 méter). Az elmúlt évben itt is új pályákat és lifteket építettek, és a tervek szerint jövő nyáron is üzembe állítanak egy újabb liftet.




Hirdetés
Hirdetés