Különleges turistaút épült a Bélai-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/05
Hirdetés
Nagyon látványos és szórakoztató látványosság, egy olyan turistaút épült a Bélai-Tátra peremén, a Zár mellett található Bachleda-völgyben, amelyhez hasonlót még nem építettek Szlovákiában. Kell hozzá egy kis bátorság, hogy kipróbáljuk a fából épített turistautat, amely a fák lombkoronái felett, nagyjából 24 méter magasan kanyarog. A turistaút legérdekesebb pontja a fatorony, ahonnan egészen lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre.
Az akadálymentesített Lombkorona tanösvényt a legegyszerűbben a Zár – Bachleda-völgy felvonóval, vagy gyalog lehet megközelíteni. A turistaút használatáért belépőt kell fizetni, a felnőtt jegy ára 8 euró, a gyerekek, idősek és családok azonban kedvezményekre jogosultak, két felnőttnek és két gyereknek pl. összesen 21 eurót kell fizetnie.

Frissítés 2018. december 22:
A Lombkorona tanösvény 2018. december 22-től ismét várja a látogatókat. Ezzel egyidejűleg kezdetét vette a 2018/2019-es téli szezon, és üzembe helyezték az új kabinos felvonót, mellyel 7 perc alatt feljuthatunk a népszerű tanösvényhez!

Belépő a Lombkorona tanösvényre:
Felnőtt: 9 €
Gyerek (3-14 év között), nyugdíjas (65 év felett): 7 €.
Négyfős családok (2 felnőtt + 2 gyerek): 22 €; további 14 év alatti gyerekek 6 €.

Felvonó a Lombkorona tanösvényhez:
Felnőtt oda-vissza: 11 €
Gyerek (11-15 év között), diák, nyugdíjas (65 év felett) oda-vissza: 9

A nagyjából 24 méter magasságban vezető turistaút 600 méter hosszú és 1,8 méter széles, a kilátótorony magassága 32 méter – a torony legtetején bejárható hálót feszítettek ki, ahonnan bárki lenézhet a mélységbe, ez azonban tériszonyosoknak nem ajánlott. A turistaút tanösvényként is funkcionál, a látogatókat táblákon tájékoztatják a környékről és élővilágáról. A fiatalabb turisták sem fognak itt unatkozni, számukra ugyanis bobpályát, játszóteret és más attrakciókat építettek.
 
A tervezők összesen 1000 köbméter fát használtak fel az építésnél, a deszkákkal akár a Zár – Késmárk útvonalat (ennek hosszúsága 22 kilométer) is kirakhatták volna. A turistaurat az Erlebnis Akademie AG társaság készítette, ez a hetedik ilyen projektjük, korábban Németországban és Csehországban építettek hasonlót.


















Forrás: http://www.korkep.sk; Fotók: Pawel Dutka, Jacek Mrugacz, Jozef Pitonák
Hirdetés
Hirdetés