2017. október 5., csütörtök

Különleges turistaút épült a Bélai-Tátrában

Nagyon látványos és szórakoztató látványosság, egy olyan turistaút épült a Bélai-Tátra peremén, a Zár mellett található Bachleda-völgyben, amelyhez hasonlót még nem építettek Szlovákiában. Kell hozzá egy kis bátorság, hogy kipróbáljuk a fából épített turistautat, amely a fák lombkoronái felett, nagyjából 24 méter magasan kanyarog. A turistaút legérdekesebb pontja a fatorony, ahonnan egészen lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre.
Az akadálymentesített Lombkorona tanösvényt a legegyszerűbben a Zár – Bachleda-völgy felvonóval, vagy gyalog lehet megközelíteni. A turistaút használatáért belépőt kell fizetni, a felnőtt jegy ára 8 euró, a gyerekek, idősek és családok azonban kedvezményekre jogosultak, két felnőttnek és két gyereknek pl. összesen 21 eurót kell fizetnie.

Frissítés 2018. december 22:
A Lombkorona tanösvény 2018. december 22-től ismét várja a látogatókat. Ezzel egyidejűleg kezdetét vette a 2018/2019-es téli szezon, és üzembe helyezték az új kabinos felvonót, mellyel 7 perc alatt feljuthatunk a népszerű tanösvényhez!

Belépő a Lombkorona tanösvényre:
Felnőtt: 9 €
Gyerek (3-14 év között), nyugdíjas (65 év felett): 7 €.
Négyfős családok (2 felnőtt + 2 gyerek): 22 €; további 14 év alatti gyerekek 6 €.

Felvonó a Lombkorona tanösvényhez:
Felnőtt oda-vissza: 11 €
Gyerek (11-15 év között), diák, nyugdíjas (65 év felett) oda-vissza: 9

A nagyjából 24 méter magasságban vezető turistaút 600 méter hosszú és 1,8 méter széles, a kilátótorony magassága 32 méter – a torony legtetején bejárható hálót feszítettek ki, ahonnan bárki lenézhet a mélységbe, ez azonban tériszonyosoknak nem ajánlott. A turistaút tanösvényként is funkcionál, a látogatókat táblákon tájékoztatják a környékről és élővilágáról. A fiatalabb turisták sem fognak itt unatkozni, számukra ugyanis bobpályát, játszóteret és más attrakciókat építettek.
 
A tervezők összesen 1000 köbméter fát használtak fel az építésnél, a deszkákkal akár a Zár – Késmárk útvonalat (ennek hosszúsága 22 kilométer) is kirakhatták volna. A turistaurat az Erlebnis Akademie AG társaság készítette, ez a hetedik ilyen projektjük, korábban Németországban és Csehországban építettek hasonlót.


Forrás: http://www.korkep.sk; Fotók: Pawel Dutka, Jacek Mrugacz, Jozef Pitonák

29 megjegyzés:

 1. lehet,hogy csúszda :)

  VálaszTörlés
 2. Most már tudom, hogy Zár-nál miért volt nagy torlódás október első vasárnapján.
  Amúgy tényleg jó lett.

  VálaszTörlés
 3. A 8€-s belépő tartalmazza a felvonó árát is?

  VálaszTörlés
 4. Nyitvatartásról kérhetnénk információt?November elején még nyitva van?Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Adrienn! A cikkben szereplő linken minden szükséges információ megtalálható, de egész évben nyitva van, kb. 1 méteres hóvastagságig :-)

   Törlés
 5. Lesz tavasszal zárva karbantartás miatt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most van zárva, április 26-ig.

   Törlés
  2. Akkor ezért voltak ennyien tegnap, mert most nyílt meg a karbantartás után. Fontos tudni, hogy a felvonó viszont jelenleg nem működik felújítás miatt, csak gyalog lehet felmenni, a sípálya a parkolótól kb. 45 perc. Viszont a parkoló hamar megtelik, emiatt lent a Bachledova völgy alján már be sem engednek a rendőrök, elküldenek Zdiarba parkolni, ahol rengeteg autó áll, mi is ott álltunk meg, nem volt egyszerű... A lombkorona sétány bejáratánál a jegyért kb. 1 órát kellett sorakozni. Viszont megéri a törődés mert nagy élmény ez a létesítmény. Visszafele a sípálya aljától pont láttuk, hogy indul egy busz. kiderült Zdiarba ingyenesen(!) ingázik, így visszafele hamar leértünk.

   Törlés
 6. Megtudhatnám,hogy a felvonó pontosan meddig lesz még felújítás alatt?Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/2018/03/nyarig-csak-gyalog-juthatunk-el.html

   Törlés
 7. Kutyaval engedelyezett-e vegigjarni? Ha nem, van e a bejaratnal kutyas megorzo?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Newm lehet kutyát bevinni, elvileg vannak boxok a bejáratnál.

   Törlés
 8. Szia erdeklodnek milyen ido van fent??Szombaton megyunk!koszonettel Lilla

  VálaszTörlés
 9. Válaszok
  1. A sétány akadálymentes, sőt a 32 m magasba is fel lehet menni, mert nem lépcsős. Viszont sem a felvonó, sem a lanovka nem működik jelenleg.

   Törlés
 10. Hahó :) arról lehet már valamit tudni, hogy a lanovka/felvonó mikor kelnek újra életre? December elsején tervezünk látogatást tenni. Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
 11. Szia! Jól látom a honlapon,hogy hogy november 5-től zárva van? Lehet tudni meddig? Köszönöm.

  VálaszTörlés
 12. Szia! Pontosabbat lehet tudni? A téli szezon kezdete mikor van? Kedden mennénk, akkor ne induljunk el? Köszönöm

  VálaszTörlés
 13. A tanösvény is zárva van, vagy csak a felvonó nem működik?

  VálaszTörlés
 14. A Lombkorona tanösvény a honlapjukon olvasható információ szerint 2018. november 5-től a téli szezon kezdetéig ZÁRVA van. A téli szezon kezdetéről jelenleg még nincs információm, amint ez megjelenik, frissítem a cikket!
  Ugyancsak nincs pontos információm az építés alatt álló új kabinos felvonó üzembe helyezésének pontos időpontjáról, amint ez nyilvánossá válik, természetesen ezt is megosztom itt az oldalon!

  VálaszTörlés
 15. Felháborító,hogy most találták ki az őszi karbantartást,amikor számos utazási iroda hírdetett oda kirándulást október 23-án!!! Minden kifizetve,lefoglalva és egy héttel az indulás előtt ők úgy gondolták,hogy most kell karbantartani!Holott az oldalukon novembert jelölték meg a karbantartási időpontnak! Több utazási irodát és több száz utast hoztak kellemetlen helyzetbe,!!!Etikátlan! Többet ide tuti nem foglalok utat! Szemét dolog amit csinálnak a Szlovákok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Lengyeleknél ugyan ez a helyzet. 1 napra megyünk, Zakopanébe és pont azt nem láthatjuk amiért elindulunk. Utazási iroda 21-én az online elküldött jegyek mellé kisbetűvel kiírta, hogy karbantartási munkák miatt nem üzemel a felvonó.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...