2017. október 5., csütörtök

Különleges turistaút épült a Bélai-Tátrában

Nagyon látványos és szórakoztató látványosság, egy olyan turistaút épült a Bélai-Tátra peremén, a Zár mellett található Bachleda-völgyben, amelyhez hasonlót még nem építettek Szlovákiában. Kell hozzá egy kis bátorság, hogy kipróbáljuk a fából épített turistautat, amely a fák lombkoronái felett, nagyjából 24 méter magasan kanyarog. A turistaút legérdekesebb pontja a fatorony, ahonnan egészen lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre.
Az akadálymentesített Lombkorona tanösvényt a legegyszerűbben a Zár – Bachleda-völgy felvonóval, vagy gyalog lehet megközelíteni. A turistaút használatáért belépőt kell fizetni, a felnőtt jegy ára 8 euró, a gyerekek, idősek és családok azonban kedvezményekre jogosultak, két felnőttnek és két gyereknek pl. összesen 21 eurót kell fizetnie.

A nagyjából 24 méter magasságban vezető turistaút 600 méter hosszú és 1,8 méter széles, a kilátótorony magassága 32 méter – a torony legtetején bejárható hálót feszítettek ki, ahonnan bárki lenézhet a mélységbe, ez azonban tériszonyosoknak nem ajánlott. A turistaút tanösvényként is funkcionál, a látogatókat táblákon tájékoztatják a környékről és élővilágáról. A fiatalabb turisták sem fognak itt unatkozni, számukra ugyanis bobpályát, játszóteret és más attrakciókat építettek.
 
A tervezők összesen 1000 köbméter fát használtak fel az építésnél, a deszkákkal akár a Zár – Késmárk útvonalat (ennek hosszúsága 22 kilométer) is kirakhatták volna. A turistaurat az Erlebnis Akademie AG társaság készítette, ez a hetedik ilyen projektjük, korábban Németországban és Csehországban építettek hasonlót.


Forrás: http://www.korkep.sk; Fotók: Pawel Dutka, Jacek Mrugacz, Jozef Pitonák

24 megjegyzés:

 1. lehet,hogy csúszda :)

  VálaszTörlés
 2. Most már tudom, hogy Zár-nál miért volt nagy torlódás október első vasárnapján.
  Amúgy tényleg jó lett.

  VálaszTörlés
 3. A 8€-s belépő tartalmazza a felvonó árát is?

  VálaszTörlés
 4. Nyitvatartásról kérhetnénk információt?November elején még nyitva van?Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Adrienn! A cikkben szereplő linken minden szükséges információ megtalálható, de egész évben nyitva van, kb. 1 méteres hóvastagságig :-)

   Törlés
 5. Lesz tavasszal zárva karbantartás miatt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most van zárva, április 26-ig.

   Törlés
  2. Akkor ezért voltak ennyien tegnap, mert most nyílt meg a karbantartás után. Fontos tudni, hogy a felvonó viszont jelenleg nem működik felújítás miatt, csak gyalog lehet felmenni, a sípálya a parkolótól kb. 45 perc. Viszont a parkoló hamar megtelik, emiatt lent a Bachledova völgy alján már be sem engednek a rendőrök, elküldenek Zdiarba parkolni, ahol rengeteg autó áll, mi is ott álltunk meg, nem volt egyszerű... A lombkorona sétány bejáratánál a jegyért kb. 1 órát kellett sorakozni. Viszont megéri a törődés mert nagy élmény ez a létesítmény. Visszafele a sípálya aljától pont láttuk, hogy indul egy busz. kiderült Zdiarba ingyenesen(!) ingázik, így visszafele hamar leértünk.

   Törlés
 6. Megtudhatnám,hogy a felvonó pontosan meddig lesz még felújítás alatt?Köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/2018/03/nyarig-csak-gyalog-juthatunk-el.html

   Törlés
 7. Kutyaval engedelyezett-e vegigjarni? Ha nem, van e a bejaratnal kutyas megorzo?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Newm lehet kutyát bevinni, elvileg vannak boxok a bejáratnál.

   Törlés
 8. Szia erdeklodnek milyen ido van fent??Szombaton megyunk!koszonettel Lilla

  VálaszTörlés
 9. Válaszok
  1. A sétány akadálymentes, sőt a 32 m magasba is fel lehet menni, mert nem lépcsős. Viszont sem a felvonó, sem a lanovka nem működik jelenleg.

   Törlés
 10. Hahó :) arról lehet már valamit tudni, hogy a lanovka/felvonó mikor kelnek újra életre? December elsején tervezünk látogatást tenni. Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
 11. Szia! Jól látom a honlapon,hogy hogy november 5-től zárva van? Lehet tudni meddig? Köszönöm.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...