2014. október 1., szerda

Iható-e a tátrai források, patakok, tavak vize?

A Csendes-patak.
Egy hosszú túrán, amikor éget a nap, a források vize oázisként nyújthat felüdülést a turistáknak, a tavak látványa pedig a víz utáni elviselhetetlen vágyat ébreszti az emberben. A vizek, amelyek a tátrai forrásokból erednek, majd patakként folynak tovább, kétségtelenül jó minőségűek. Amikor azonban a tátrai vizek tisztaságáról beszélünk, azt nem lehet az egész Tátrára általánosítani. Ennek okai teljesen logikusak: a víz minőségét a különböző területeken számos tényező befolyásolja. Ilyenek például a talaj és a kőzet vízáteresztő képessége, a felszínt borító növényzet mennyisége és típusa, a sziklás terep vízzel való telítettsége, a talaj fagyási képessége, valamint az ember által végzett gazdasági tevékenység. Ezektől függően minden helyszínen más és más a beszivárgási folyamat. Ezeken túlmenően a víz kémiai összetétele szintén nem egységes.

Ez nagymértékben annak a kőzetnek a típusától függ, amellyel a víz érintkezik a felszíni folyás és a felszín alatti áramlás során. Nagy jelentőséggel bír az időtartam is, ameddig a víz a különböző típusú kőzetekkel érintkezik.
A Tátra magasabban fekvő részein a víz kémiai összetétele hasonló az esővízhez. Ezekben a vizekben nagyon alacsony a mineralizáció (ásványosodás). Ezért ha tátrai vizet fogyasztunk, az csak nagyon kis mértékben oltja a szomjúságot (oldja a szervezetben az ásványi anyagokat). Ezért a dehidratáció elkerülés céljából inkább palackozott ásványvizet fogyasszunk. A tátrai vizeket mindenki kizárólag csak saját felelősségére ihatja. Ezek a vizek nem oltják a szomjúságot, és attól a helyszíntől függően, ahol a szomjunkat szeretnénk oltani, ezeken túlmenően szennyezettek is lehetnek.
A Tátra történelmében a vizekkel kapcsolatos, emberi kéz által végzett első beavatkozás akkor történt, amikor a tavak partján álló menedékházak szennyvizét a tavakba engedték. A menedékházak napjainkban már szennyvíztisztító berendezésekkel vannak ellátva, de a történelem fekete lapjaira kívánkozik annak a szállodai mosodának az esete, amely egyenesen a Poprádi-tóba engedte le a szennyvizét, amelytől aztán megváltozott a tó vizének színe. A tó mélyén később több, a partján álló szállóból származó hulladékot gyűjtöttek össze.
A lehetséges vízvételi forrásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a vízvételi helyet használják-e vadon élő állatok, valamint az alsóbb részeken azt is, hogy a pásztorok legeltetnek-e arrafelé juhokat. A szennyezett víz azonban tartós gyomorproblémákat okozhat, ami kiszáradáshoz vezethet. A vizek beszennyezéséért viszont leginkább maguk a turisták a felelősek. Tevékenységük maradványait rendszeresen búvárok gyűjtik össze a tátrai tavakban. Mielőtt tátrai vízzel oltjuk szomjunkat, gondoljuk végig, mi mindennel találkozhat a víz útja során… Mindent összevetve legjobban tesszük, ha a boltokban vagy akár a menedékházakban megvásárolható palackozott vizekkel oltjuk szomjunkat.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com; Fotó: Nagy Árpád

7 megjegyzés:

 1. Én a következő szabályokat követtem: Minél feljebb venni vizet, csak folyóvízből, inkább kis erekből, házak alatt sose.

  VálaszTörlés
 2. "Ezért a hidratáció elkerülés céljából inkább palackozott ásványvizet fogyasszunk."

  Öööö. Nem inkább "a dehidratáció elkerülése céljából inkább palackozott ásványvizet fogyasszunk"??? Mert a hidratáció a vízfelvétel. A dehidratáció a kiszáradás.

  VálaszTörlés
 3. Nos, elég nagy gonddal szembesülne az a hegymászó, amelyik hetekig, hónapokig nem ihatna gleccserpatakból vagy hóolvasztással nyert vizet, csak palackozott ásványvizet.
  A desztillált víztől (esővíz, hólé) való félelem alaptalan, mert a táplálékkal beviszi az ember a szükséges ásványi sókat, ionokat.
  Persze, a vízvétel helyét körültekintően kell megválasztani, nem szerencsés például jaklegelő alól vételezni. Ami a Tátrát illeti, a magasabb régiókban szoktam a csorgó vizekből inni, de a menedékházakban is csapvízzel (ami a tóból jön) oltom a szomjam (ha nem sörrel) .

  VálaszTörlés
 4. Ezek szerint Mécs László is látogatja a kedvenc oldalamat. :) Megtisztelő.

  VálaszTörlés
 5. Egriként, a Bükkből jövő karsztvíz után a tátrai vizek ihatatlanul íztelenek, és az is döbbenetes, hogy lent, a településeken sem lehet velük rendesen tisztálkodni, mert nem hozzák le az emberről a tusfürdőt/szappant.
  Én úgy szoktam, hogy amikor má fogytán van a vízkészlet, akkor keverem az ásványvízzel, ami nálam van.
  GyenesTamás

  VálaszTörlés
 6. Én mikor forralatlanul ittam a turista ház vízét nagyon hasmenéses lettem.A társaságomban ez a Lengyel Tátrában is elöfordult

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...