2013. március 28., csütörtök

Tátrai romok – Brucksteiner villa, Újtátrafüred

Az épület 2013. márciusában
Az 1902-ben épült szecessziós épületet a budapesti Sterk Izidor (1860-1935) építészmérnök tervezte, és Brucksteiner Jakab budapesti ékszerész és gyártulajdonos villája volt. Ezen a néven szerepel egy 1912-es kalauzban, majd az 1914-es Vigyázó kalauzban, az 1931-es kalauzban viszont már Amália villa néven van feltüntetve, a későbbi időkben pedig Vila Lavína néven ismerték. A jelenlegi óvoda közelében található épület máig megőrizte értékes szecessziós elemeit, köztük pl. az ablaktábláit. Az építkezésnél a korszak újdonságaként használták a homlokzati parafa hőszigetelő lemezeket. Az épület napjainkban üresen áll.
Jelenlegi tulajdonos: Tátraváros Önkormányzata, 062 01. Tátraváros, Szlovákia.

A szerkesztő megjegyzése: Kovács Attila barátom éppen az elmúlt héten járt Újtátrafüreden, akkor készült a mellékelt fotó. Elmondása szerint (ahogy az a fotón is látható) az épület tetejét ideiglenes megoldásnak tűnő, kátránypapírnak látszó anyaggal fedték be. Innen sajnos már csak néhány lépés, és amennyiben nem történik érdemi állagmegóvási munka, ez az épület is a tátraszéplaki kávéház sorsára juthat.
Köszönöm Szűcs Zoltánnak és Kovács Attilának a villa egykori tulajdonosa kilétének megállapításához nyújtott értékes segítséget!
Forrás: http://www.tatranske-haraburdy.sk; Fotó: Kovács Attila

6 megjegyzés:

 1. Szervusz Árpi!

  Annyit sikerült kiderítenem, hogy Bruchsteiner Jakab budapesti ékszerész és gyártulajdonos villája volt (Bruchsteiner villa), egyébként a Vigyázó-féle kalauzban a 79. oldalon lévő kis térképen a 27. számú épület. De több infó lehet abban a cikkben, amit én a hiányos szlovák nyelvismeretem miatt nem igazán értek meg, de neked nem okozhat gondot:) és így másokkal is meg tudod osztani.
  A Tátrai Napló (ha jól ferdítettem le) egyik 2011-es számában írnak róla, itt a linkje:
  http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CFEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.vysoketatry.sk%2Fdownload_file_f.php%3Fid%3D162659&ei=7pRUUZLBBsqmtAaTsIDgAg&usg=AFQjCNHMwk-T0br5g9dMTPBW1ykeNUt9MQ&bvm=bv.44442042,d.ZWU
  (ha nem működik emailben is át tudom küldeni)
  Üdvözlettel: Szűcs Zoltán

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zoli!
   Köszönöm szépen, ezen valahogy átsiklottam, de elolvasom, mit írnak a Tátrai Kéthetilapban. Az igazság az, hogy nem tudtam, hogy ez a folyóirat fent van on-line, úgy látom, egy darabig megint lesz mit böngészni... :-)))

   Törlés
 2. Vegyük meg többen, Tátra-rajongók.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó ötlet, kérdés, lenne-e rá elég pénzünk. Attól tartok, jó ára van arrafelé az ingatlannak...

   Törlés
 3. Szervusz Árpi!

  Jópofa ez a Kéthetilap elnevezés:), remélhetőleg újabb érdekességeket olvasol bennük és majd megosztod velünk.
  Arra viszont kíváncsi lennék, hogy egy olyan kiemelt és jól kiépített övezetben, mint amilyen Tátraváros területe, miért nem éri meg felújítani ezeket a régi, patinás épületeket?Túl szigorúak lennének a szlovák kulturális örökségvédelmi előírások? Vagy nem térülne meg a beruházás költsége?
  Nekem is tetszik Dr.Morcz ötlete, én például máris felajánlom birtokaim egyéves jövedelmét e nemes célra:)
  -Sz.Z.-

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ha ez csak így megy, ennyivel (mármint birtokaim egyéves jövedelmével) én is csatlakozom! :-)
   Zoli, küldök neked valami érdekeset fájlpostával.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...