Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában

Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/11
Síelés, sífutás, korcsolyázás, lovasszán, motorosszán – téli sportolási lehetőségek az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek Lengyelország téli fővárosában.
Hirdetés

Zakopane télen sok turistát és sportkedvelőt vonz, lengyeleket és külföldi látogatókat egyaránt. Mivel tölthetjük itt a szabadidőnket, hová mehetünk síelni, korcsolyázni, lovasszánozni, hol bérelhetünk motorosszánt vagy bármilyen más téli felszerelést?
A „Tatramedia” által a 2022/23-as téli szezonra kiadott téli sítérkép Zakopanéban és környékén 14 síközpontot sorol fel. A sípályákon 25 (többségében négyszemélyes) ülőszékes felvonó, 59 csákányos sífelvonó, illetve a gyerekekre is gondolva 14 mozgójárdás felvonók működik. 

Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) és a Goryczka-völgy (Dolina Goryczkowa) fekete pályái

Ha Zakopane és környéke sípályáit próbáljuk sorra venni, nehézségét tekintve a Gáspár-csúcsról induló két lesiklópálya kívánkozik a lista élére. A csúcsról indulva mintegy 14 km változatos nehézségű sípálya áll a síelők rendelkezésére. Meredek, közepesen meredek és enyhén lejtő pályák egyaránt megtalálhatók Zakopane környékének legmagasabban fekvő sípályáján. A Gáspár-csúcs meglehetősen nehéz lejtői azonban csak tapasztalt síelőknek ajánlottak. Mindazonáltal ez az egyetlen olyan hely a Lengyel-Tátrában, amely hasonlít Ausztria és Svájc alpesi sípályáihoz.

Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-2
Felvonó a Gáspár-csúcson
Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-2
Forrás: Agnieszka Bafia Fotografia

A Gáspár-csúcsra a Kuźnicéból induló 60 személyes, óránként 360 fő kapacitású (4261 m távon) kabinos felvonóval juthatunk fel, a Gąsienica-lejtőn 4 személyes, 2400 fő/óra kapacitású (1155 m hosszú), a Goryczka-lejtőn pedig 2 személyes, 730 fő/óra kapacitású (1736 m hosszú) ülőszékes felvonó közlekedik. 

Zakopane Kasprowy sípálya információ, síbérlet árak

Gubałówka – az egyik legnépszerűbb hegy a Havasalján (Podhale)

Zakopane közelében számos sípálya található, a város környéki lejtők sokak számára nem ugyanazt jelentik, mint Zakopane lejtői. A városon belüli lejtők kedvelőinek elsődleges célpontja a Zakopanétól északnyugatra emelkedő, siklóvasúttal is elérhető Gubałówka hegy, melynek legmagasabb pontja 1123 m. A Gubałówka műhóval borított és részben megvilágított lejtői elsősorban a kezdők körében népszerűek, de a tapasztalt síelők és a snowboardosok is jól érezhetik itt magukat, a gyerekek pedig a snowtubing pályán csúszhatnak le.

Polana Szymoszkowa – felvonók felnőtteknek, Kids Park a legkisebbeknek

A Szymoszkowa-réten (Polana Szymoszkowa) felnőttek és gyerekek egyaránt találnak maguknak elfoglaltságot, utóbbiak közé tartozik sí- és snowboard óvoda és a játszótér. Ennek köszönhetően amíg a szülők síelnek, gyermekeik szakemberek felügyelete mellett ismerkedhetnek a síelés és snowboard alapjaival. A síközpontban két ülőszékes felvonó közlekedik, a hatszemélyes Nagy felvonó (Duża Kolej) a piros színnel jelölt, 1322 m hosszú, 261 m szintkülönbségű, 20° lejtésű „A” pályán, a négyszemélyes Kis felvonó (Mała Kolej) pedig a kék jelzésű, 400 m hosszú, 60 m szintkülönbségű, 10° lejtésű „B” pályán szállítja a síelőket. 

Polana Szymoszkowa sípálya információ, síbérlet árak 

Nosal – kellemes pályák az egész családnak

A város keleti részén, a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út mellett található a Nosal síközpont, amely a legjobb hely kezdőknek és gyerekeknek. A Strama síközpontban síoktató központ működik, a szelíd lejtők a legmegfelelőbb hely arra, hogy a gyerekek először találkozzanak ezzel a sportolási formával. A síközpontban öt „Tatrapoma P” csákányos és egy mozgójárdás Sunkid felvonó működik, emellett „Stramuś medve kertjében” (Ogródek misia Stramusia) szánkópálya is várja a gyerekeket. 

Harenda – Sí- és Rekreációs Központ

Zakopane északkeleti részén található Harenda Síközpontban sí-, snowboard- és sífutópályák, szánkópálya, korcsolyapálya, sífelszerelés kölcsönző, síiskola, sportszerbolt várja a téli sportok kedvelőit. Harenda univerzális síközpontnak nevezhető, mivel az itteni sípályák gyakorlott és kezdők számára egyaránt ajánlottak. Az 1050 m hosszúságú, négyszemélyes „Oravice” ülőszékes felvonó mellett a téli idényben négy csákányos és egy mozgójárdás felvonó is közlekedik. A fekete jelzésű „Trasa FIS” Zakopane egyik legnehezebb sípályájaként ismert, vannak azonban kék és zöld jelzésű pályák is kezdőknek és gyerekeknek. A Harenda síközpont árai viszonylag olcsónak mondhatók, ami fontos információ lehet azok számára, akik most ismerkednek ezzel a sportággal, és szeretnék felmérni, hogy megfelelő-e számukra ez a sportolási lehetőség.

Harenda sípálya információ, síbérlet árak

Sífutás Zakopanéban

A világban, így a Lengyel-Tátrában is egyre népszerűbb a sífutás, Zakopanéban is egyre több sífutópályát alakítanak ki. Az útvonalak különböző nehézségűek, és mindegyik közös jellemzője a pályát övező tájra nyíló csodálatos kilátást. A városban és környékén ma már 10 kijelölt sífutópálya áll a sífutók rendelkezésére, így a város nyugati részéről indulva Chochołówtól Witówon, Kościeliskón, Harendán, Szepesgyörkén (Jurgów), Białka Tatrzańskán és Feketebércen (Czarna Góra) át Zakopane belvárosi területéig számos helyen felcsatolhatják a futóléceket.

Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-1
Síturizmus a Lengyel-Tátrában
Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Agnieszka Bafia Fotografia

Kölcsönzők, síoktatás

Zakopane minden síközpontjában találunk sífelszerelés kölcsönzőt, így amennyiben kezdő síelőként nem vagyunk benne biztosak, hogy tetszik-e majd nekünk ez a sportolási forma, nem kell azonnal megvásárolni a szükséges sífelszerelést. Lengyelországban az iskolai téli szünet vajdaságonként megosztva gyakorlatilag január második hétvégéjétől február utolsó hétvégéjéig tart, ebben az időszakban a síközpontok síiskoláiban csoportos foglalkozásokat tartanak. Ezeken a foglalkozásokon a felnőttek és a gyerekek is néhány óra alatt elsajátíthatják az alapvető készségeket.

A tél nem csak a síelőké

Fentiek mellett természetesen Zakopane síközpontjai is igyekeznek lépést tartani a világgal, így a pályák üzemeltetői nem csak a lesiklás és a sífutás szerelmeseinek kínálnak élményteli szórakozást. Zakopanéban és környékén hat korcsolyapálya, hét snowtubing és hat motorosszán kölcsönző várja az érdeklődőket. Felnőttek és gyerekek körében is nagyon népszerűek a szánkópályák, ezek közül az egyik a síugrósánc közelében található „Snowlandia”-ban található, ahol a szánkózás mellett végig mehetünk a világ legnagyobb hólabirintusán.

Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-3
Hólabirintus Zakopanéban
Zakopane legjobb sípályái, avagy hol síelhetünk a Lengyel-Tátrában-3
Forrás: Snowlandia

Évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz a lovasszánozás, ahogy a helyiek hívják a „Kulig”, ahol a behavazott erdőben vagy a szép kilátást nyújtó domboldalakon, esetleg az esti fáklyafénynél megtett lovasszánozás látványos és kedvelt a turisták körében. Kutyaszánozásra is lehetőség van, ahol megismerkedhetünk és felejthetetlen pillanatokat tölthetünk az energikus husky kutyákkal. A motorosszánokkal egyórás kirándulástól kezdve a hatórás túráig bezárólag szakképzett, helyismerettel rendelkező vezetők felügyelete mellett a gyalogos turisták számára megközelíthetetlen területekre is eljuthatunk, ahol a Tátrára és a Podhaléra nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.
Forrás: https://www.visitzakopane.pl

Hirdetés
Hirdetés