Pénzbírság a paprikaspray áldozatának - Drámai események a Csorbai-tónál - Halálos kerékpáros baleset

Pénzbírság a paprikaspray áldozatának - Drámai események a Csorbai-tónál - Halálos kerékpáros baleset

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/07/27
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) pénzbírságot szabott ki arra a turistára, akit paprikaspray-vel támadtak meg a Giewonton; Gyilkosság a Csorbai-tóban; Halálos kerékpárosbaleset a Sziléziai ház alatt.
Hirdetés

A paprikaspray-vel lefújt turista saját verziója 

A Nowy Targban élő Dariusz Chowaniec július 16-án, vasárnap indult a Giewontra. 13 óra körül ért fel a csúcsra, ahol akkor kb. 20-30 ember tartózkodott. „Felfelé haladva a zsebemben volt az iPhone-om, melyen félig hangosan szólt a zene. A csúcson elég nagy volt a hangzavar, és az egyik turista megjegyezte, hogy ez a Tátrai Nemzeti Park, és zavarja a zene. Udvariasan azt válaszoltam, hogy fáradt vagyok, mert futottam felfelé a csúcsra, de azonnal lehalkítom a zenét” – mesélte Dariusz.
Azt mondja kulturáltan szeretett volna viselkedni, az ő verziója szerint egy turista, a férje és a mögöttük álló másik férfi verbálisan megtámadta. A pár mögött álló férfi azt mondta, idézem: „Fogd be a szád, debil, különben kapsz…” Erre a beszólásra azt válaszoltam, hogy ha tisztázni akarja a dolgokat, menjünk le a nyeregbe, és mint férfi a férfival beszéljük meg az esetet. Abban a pillanatban hozzám lépett, elővette a gázsprayt és elkezdte az arcomra és a mellkasomra fújni” – mondta a férfi.
A férfi ezt követően tántorogni kezdett, majdnem elvesztette a látását és nem hallott semmit. Azt sem tudja, hogy mi volt a többi, a csúcson tartózkodó turista reakciója. Először még nem akarta hívni a hegyimentőket, megpróbált leereszkedni a csúcsról. „Nem volt könnyű, de fél óra alatt valahogy, az arcomat vízzel lemosva lejöttem a csúcskupoláról. A szemem végig könnyezett. Más turistáktól kértem segítséget, vizet, hogy meg tudjam törölni a szemem. Meglepett, hogy többen visszautasítottak. Végül egy nő segített, aki a férjével túrázott” – meséli.

Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-1
A Giewont csúcskupolája
Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Végül arra a következtetésre jutott, hogy nincs esélye egyedül lejutni, folyamatosan elviselhetetlen fájdalmai voltak. Felhívta a segélyhívót, és elmondta a történteket. Kis idő múlva hívta őt a TOPR központja, majd pár perc múlva megérkezett a mentőhelikopter, amely először elsősegélyben részesítette, majd fedélzetére vette és a zakopanei kórházba szállította, ahol már várták a rendőrök. Ott a rendőröknek is elmondta mi történt, ahogy mondta, ellentétben azzal, amit a rendőrség mond, nincs titkolni valója.
Hétfőn aztán bement a zakopanei rendőrőrsre, ahol nyilatkozatot tett, melyben ismertette az egész szituációt. Azt mondja, a paprikaspray-vel történt támadás miatt veszélyben volt az élete, de nem tesz büntetőfeljelentést. „Hiszem, hogy a karma visszatér, és ez így lesz a támadóval is. Nincs értelme húzni ezt az ügyet. 30 éve túrázom a hegyekben. A Tátra a szenvedélyem, ilyen agresszióval még nem találkoztam. Talán csak a menedékházakban történnek néha különféle incidensek, de azok legtöbbször az ittas turistákhoz kapcsolódnak” – tette hozzá az áldozat.

100 PLN összegű pénzbírság a "csend megzavarása" miatt

A férfit a TPN Parkőrsége 100 PLN összegű pénzbírsággal sújtotta „hangos zenehallgatás” (azaz a természetvédelmi törvény 15. cikk (1) bekezdés 20. pontja szerinti „csend megzavarása”) szabálysértés miatt. „Egyéb szabálysértési ügyek, mint pl. verekedés, civilek testi épségének megsértése stb. nem tartoznak a nemzeti park és a parkőrök hatáskörébe. Ez már rendőrségi hatáskör, amely szintén foglalkozik az üggyel” – tájékoztatott a TPN Parkőrsége.
Forrás: https://24tp.pl

Gyilkosság a Csorbai-tóban

Július 19-én drámai jelenetek játszódtak le a Magas-Tátra legmagasabban fekvő településén. A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a kora esti órákban két, nyitrai rendszámú autóval a Tátrába érkezett férfi vitába keveredett a Csorbai-tó partján. A heves vita során egyikük a Csorbai-tóba lökte társát, és addig tartotta a fejét a víz alatt, amíg az nem adott életjelet. Az elhunyt férfi 40 éves szlovák állampolgár. A gyilkosság elkövetésével egy 48 éves nyitrai lakost vádolnak ellen, akit július 20-án elfogtak, előzetes letartóztatásba helyeztek. 

Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-3
A Csorbai-tó
Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-3
Forrás: Nagy Árpád

Forrás: https://tatromaniak.pl; https://www.cas.sk

Lengyel kerékpáros tragikus balesete a Tátrában

A szlovák rendőrség vizsgálja egy lengyel kerékpáros tragikus tátrai balesetének körülményeit, az ügyben büntetőeljárás indult. Daniel Džobanik, az eperjesi (Prešov) rendőrség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a 37 éves férfi július 16-án, vasárnap délután a Sziléziai házból kerékpárral történő ereszkedés közben vesztette életét. Az elhunyt a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) felé vezető aszfaltúton kerékpározott. Egy jobbra ívelő kanyarban fékezés közben áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol kerékpárjával egy bokornak ütközött, teste pedig a törpefenyőknek csapódott. Az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az elhunytat követő 44 éves lengyel kerékpáros ugyanebben a kanyarban fékezés közben ugyancsak balra letért az útról, és kerékpárjával szintén bokorba csapódott.

Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-2
A Felkai-völgyben vezető aszfaltozott út
Pénzbírság a paprikaspray-vel lefújt turistának Drámai események a Csorbai-tónál Lengyel kerékpáros halálos balesete a Tátrában-2
Forrás: Nagy Árpád

„Az alkoholszondás ellenőrzés a 44 éves férfi leheletében több mint egy ezrelék alkoholt mutatott ki. Az elhunyt alkoholos befolyásoltságát a boncolás fogja megállapítani” – tette hozzá a rendőrség szóvivője. A tragikus közlekedési baleset pontos okait és körülményeit a poprádi rendőrség vizsgálja.
Forrás és fotó: https://www.topky.sk

Hirdetés
Hirdetés