Ősszel megnyitják a Tátralomnic és Barlangliget közötti kerékpárutat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/11
Hirdetés
A téli szünet után a Magas-Tátrában folytatódik a Tátralomnic (Tatranská Lomnica) és Barlangliget (Tatranská Kotlina) közötti kerékpárút építése. Daniela Birková, Tátraváros (Vysoké Tatry) szóvivője megerősítette, hogy a többletmunkák miatt az eredetileg megpályázott közel 1,12 millió eurós összeget több mint 298 ezer euróval megemelték. A kerékpárút munkálatai tavaly áprilisban kezdődtek, de a rossz időjárás és a havazás miatt novemberben félbeszakadtak. A befejezés várható időpontja ez év szeptembere.
A projektet az Európai Unió a lengyel-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében finanszírozza. Tátravárosnak a végösszeg 5 százalékával kell hozzájárulni a költségekhez, a szóvivő szerint azonban az önkormányzat azt tervezi, hogy saját forrásból megnöveli a kerékpárút költségvetését.
A kerékpárút közel 8,8 kilométer hosszú és három méter széles lesz. Barlangligetről a Csárda (Čarda) autóbuszmegállótól a régi erdei úton majd az erdei ösvényen a Fľak megállóig vezet, majd innen az állami úton a Késmárki Itató (Kežmarské Žľaby) és Matlárháza (Tatranské Matliare) felé. Az út Tátralomnicon ér véget.
Az önkormányzat célja, hogy a jövőben Barlangliget és Podbanszkó (Podbanské) kerékpárúton kapcsolódjon össze. Ennek érdekében a fent említett, közel kilenc km-es szakaszon kívül a jövőben további szakaszokat, így pl. Tátralomnicról Ótátrafüredre (Starý Smokovec) és Kakaslomnicra (Veľká Lomnica) vezető szakaszt is ki kell építeni.
Birkova szerint a Tatranské Zruby – Ótátrafüred közötti kerékpárút megvalósítása már elérhető közelségbe került. „Aláírtuk a szerződést a kivitelezővel a vissza nem térítendő támogatás folyósításáról, várjuk az ellenőrzés eredményét. Ezt követően kezdődhetnek ennek az útnak a munkálatai, amely a Tátralomnictól Csorbatóig (Štrbské Pleso) vezető jövőbeli kerékpárútvonal része lesz” – tette hozzá a város szóvivője.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés