Három halottja van az idei tél első lavináinak a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/12
Ketten a Vörös-torony-hágó alatt, egy harmadik személy a Konrád-púp alatt vesztette életét
Hirdetés

2022. december 10-én az esti órákban egy szlovák turista barátnője kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akinek a barátja szombat reggel egy általa nem ismert társával a Kis-Tarpataki-völgybe (Malá Studená dolina) indult túrázni. A páros szándéka volt, hogy átkeljen a Vörös-torony-hágón (Priečne sedlo), vagy felmásszon a Vörös-toronyra (Široká veža). Mivel egész délután nem sikerült felvenni a barátjával a kapcsolatot, és este sem érkeztek meg a megbeszélt helyre Ótátrafüreden (Starý Smokovec), ezért értesítette a hegyimentőket.

A figyelmeztetés ellenére tovább mentek a menedékházból

Az útvonalon lévő menedékházak átvizsgálása után a hegyimentőknek sikerült kideríteni, hogy a pártost legutóbb a Téry menedékházban (Téryho chata) látták, ahonnan az alkalmazottak figyelmeztetése ellenére tovább indultak a Vörös-torony-hágóba. Ezt követően kiderült, hogy megközelítőleg ugyanabban az időben a Hosszú-tavi menedékházból (Zbojnícka chata) is elindult egy páros a Vörös-torony-hágóba, de a hágó alatti rossz körülmények miatt megfordultak és visszatértek a menedékházba. Senkit nem láttak leereszkedni a hágóból, és nyomok sem voltak a hóban. Miután a rendőrség bemérte az eltűnt páros mobiltelefonjait kiderült, hogy a páros délután a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodott. Ezt követően a Téry menedékházban dolgozó önkéntes hegyimentő egy kollégájával azonnal elindultak ellenőrizni a hágó alatti területet, ahol a völgyből is látható nagy lavina nyomait észlelték, amely a hágó alól indult el. Vizuálisan és lavinakereső eszközök segítségével kezdték átkutatni a lavinamezőt, de sikertelenül. Időközben Ótátrafüredről a Recco rendszerrel felszerelt hegyimentők és két lavinakereső kutya indult a helyszínre, ahol röviddel egymás után a kutya megjelölte a két férfi eltemetésének helyét. Sajnos a 36 és 41 éves turisták nem élték túl a lavinát. A jelentősen romló időjárási viszonyok, a heves havazás, az erős szél, a további lavinák fokozott veszélye, valamint a másnapi kedvezőtlen időjárás miatt a mentők a baleset dokumentálása és a szükséges intézkedések megtétele után az éjszaka folyamán visszatértek a bázisra. Az elhunytakat amint az időjárási viszonyok és a lavinahelyzet lehetővé teszik, elszállítják.
Forrás: https://hzs.sk

Lavina a lengyel oldalon is

Ugyancsak december 10-én a Tátra lengyel oldalán is lavinák indultak el, melyekben több személy érintett volt. Lavina zúdult le a Konrád-púp (Kopa Kondracka) térségében, itt a lerakódás vastagsága több mint egy méter volt, egy lengyel turistát, aki 21 percet töltött hó fogságában, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, de sajnos nem élte túl a lavinát. Ugyancsak lavina zúdult le a Miedziane-hágó (Szpiglasowa Przełęcz) térségében a Lengyel-Öt-tó völgye felé azon a részen, ahol a turistaút télen kerülő nyomvonalon vezet a hágóba. Itt egy részben betemetett nő jóval több, mint egy órát töltött a hó fogságában, mire a hegyimentők kiásták, ekkor még eszméleténél volt. Vannak, akik szerencsésebbek, vannak, akik sajnos nem… A turisták (az eltemetettek és a szemtanúk) egyikénél sem volt lavinamentő felszerelés!

Veszélyesek a körülmények

A Tátrában a napokban rendkívül veszélyes körülmények uralkodnak. Az erős havazás után veszélyes lavinahelyzet alakult ki, 1600 m feletti magasságban 2-es fokozatú lavinaveszély van, de ne feledjük, hogy a lavinafigyelmeztetés átlagolt, és a helyi kockázat ettől akár sokkal magasabb is lehet. Szombat délelőtt például spontán lavina indult el a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) környékén a Gąsienica-völgy (Hala Gąsienicowa) lejtőjén, ennek ellenére a turisták a nap folyamán tovább mozogtak a lavinamezőn…
Forrás: https://www.facebook.com/Skialpinizm; https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés