Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton

Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/31
December 30-án az esti órákban egy 21 éves nő zuhant le a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton
Hirdetés

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletesének tájékoztatása szerint december 30-án, az esti órákban egy 21 éves nő zuhant le a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton. A fiatal nő a helyszínen életét vesztette, barátnőjét a hegyimentők hozták le a hegyről. Szintén a Tengerszem-csúcs környékén két cseh turista kért tegnap segítséget, akik elvesztették a nyomot.

Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton-2
A szerencsétlenül járt turista zuhanásának útvonala
Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton-2
Forrás: Grzegorz Bargiel / www.topr.pl

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) tájékoztatása

A Tátrában a turizmus szempontjából nehéz körülmények uralkodnak. A turistautak jegesek és nagyon csúszósak. A magasabban fekvő részeken a hótakaró nagyon sokrétű – helyenként eltűnik a hó, helyenként mély hótorlaszok alakultak ki, itt-ott pedig a sziklákra fújta a havat a szél. Az erdő felső határa felett egyes ösvények nincsenek kijárva, ezért a nyomvonaluk szinte láthatatlan. Az ilyen körülmények között történő mozgáshoz téli magashegyi turizmusban való nagy tapasztalat és megfelelő felszerelés (hágóvas, jégcsákány, sisak, lavina ABC - detektor, szonda, lapát) birtoklása, valamint a használat képessége szükséges.

Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton-1
Tél a Lengyel-Tátrában
Halálos baleset a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton-1
Forrás: Rafał Raczyński

A Tátra alsó részein található összes ösvény (beleértve a menedékházakhoz vezető útvonalakat is) erősen jeges és nagyon csúszós. A Halastó (Morskie Oko) felé vezető turistaúton erős jegesedés tapasztalható, különösen a Hajfű-tisztástól (Włosienica) a menedékházig. Aki a völgyekbe vagy a kisebb csúcsokra indul, vigyen magával csúszásgátlót és túrabotokat, amelyekre ilyen körülmények között szükség lehet. A tátrai tavakon helyenként nagyon vékony a jégréteg – kérjük, ne lépjenek rá.
Forrás: https://24tp.pl; Fotó: Rafal RaczynskiGrzegorz Bargiel / www.topr.pl

Hirdetés
Hirdetés