Geodéták vizsgálták a Felső turistaút megcsúszott szakaszát

Geodéták vizsgálták a Felső turistaút megcsúszott szakaszát

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/11/14
A Tátrai Nemzeti Park és a Hegyi Mentőszolgálat munkatársai szakemberekkel vizsgálták át a heves esőzések következtében megcsúszott Felső turistaút sérült szakaszát.
Hirdetés

November 5-én a Tarajka (Hrebienok) és a Rainer-kunyhó (Rainerová chata) közötti szakaszon, a Tarajkától kb. 200 méter távolságra a heves esőzés következtében megcsúszott a Felső turistaút (Tatranská magistrála) egy rövid szakasza. A helyzet a következő napokban tovább romlott, újabb részek csúsztak a mélybe, majd november 8-án Tátraváros polgármesterével együtt geodéták mérték fel a károkat. Az elsődleges információk alapján fennáll az a lehetőség is, hogy le kell zárni az egyik legnépszerűbb és legnagyobb forgalmú turistautat. 

A heves esőzés földcsuszamlást okozott

A földcsuszamlás vasárnap délután történt, az esőzés kb. 20 méter hosszban jelzett túraútvonalat. Ezt követően a helyszínen találkoztak a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP), a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) és a Kassai Műszaki Egyetem szakértői, hogy felmérjék a jelenlegi helyzetet. Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere, Jozef Štefaňák megerősítette, hogy november 8-án 9:30-kor rendkívüli állapotot hirdetett ki, amely az illetékesek számára lehetővé teszi, hogy rugalmasabban járjanak el. „A turistaút leszakadását valószínűleg kimosódás okozta. Ez egy nagyon meredek lejtő, melynek dőlése kb. 70 fok, és jelenleg csak a gondviselés tartja egyben. Nagyon nehéz megmondani, hogy a természet mit fog még okozni, van itt száraz anyag, kavics, homok, és ha újabb nagy esőzések lesznek, az egész leomolhat” – értékelte Peter Blišt'an, a kassai Műszaki Egyetem Bányászati, Ökológiai, és Geotechnikai Karának munkatársa, a turistaút állapotát dokumentáló geodéták csoportjának vezetője. A szakemberek modern technológiával elemzik a helyzetet, 3D-s modellt készítenek, majd ezt követően geológusok és mérnökök a stabilitás szempontjából értékelik az eredményeket. „Utóbbiak fogják megmondani, hogy a turistaútnak ez a része javítható-e, vagy más módszerrel újat kell építeni. Szükséges lenne a lejtő rögzítése, ami szintén nem egyszerű, az ehhez szükséges gépek, berendezések helyszínre történő szállítása anyagilag és technikailag is bonyolult feladat” – tette hozzá Blišt'an. A turistaút fölött lévő megbolygatott sziklatömbök is felkeltették a szakemberek figyelmét, melyeket valószínűleg hálókkal kell majd lehorgonyozni, a nagyobb szikladarabok egy részét pedig érzékenyen el kell távolítani.

Geodéták vizsgálták a Felső turistaút megcsúszott szakaszát-1
Helyszíni szemle a földcsuszamlás során érintett útszakaszon
Geodéták vizsgálták a Felső turistaút megcsúszott szakaszát-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

Akár az útvonal lezárására is sor kerülhet

Az illetékes hatóságok jelenleg az érintett útszakasz lezárását sem zárják. „Fennáll ennek a lehetősége is. Ezért vannak itt szakértők, hogy felmérjék az útvonal biztonságosságát és amennyiben szükséges, megelőző intézkedéseket javasoljanak, melyek közül nem zárható ki az útvonal lezárása sem. Egy másik szakértői csoporttal megvizsgáljuk majd a javítási lehetőségeket, és ennek megfelelően döntünk arról, hogy mit és milyen mértékben tudunk tenni a tél beállta előtt. Ezután megoldjuk a finanszírozás módját” – mondta Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park jelzett turistaútjainak kezelését végző TANAP igazgatóhelyettese.
A turisták a turistaút esetleges lezárásáról a TANAP honlapján és más kommunikációs csatornákon, valamint közvetlenül a terepen és az információs táblákról értesülnek. A lezárással együtt a szakemberek kerülőutat is kijelölnének. „A Bilík menedékház (Bilíková chata) melletti alsó ösvény csak a turisták számára jelentene megoldást, a Hegyi Mentőszolgákat (HZS) számára például nem tenné lehetővé a motorosszánnal való áthaladást, de a menedékházak ellátása is gondot okozna” – mondta Spitzkopf a kerülőút alternatívájáról.

A hegyimentőknek is gondot jelenthet egy esetleges lezárás

A Felső turistaút megcsúszott szakasza nemcsak a turisták számára fontos közlekedési útvonal, de a hegyimentők számára is fontos, hogy gyorsabban eljussanak a sérültekhez. „Megbirkózunk a feladattal, ha lezárják ezt az ösvényt, gyalog vagy légi úton akkor is eljutunk a terepre, de különösen a gyalogos mentés hosszabb időt vehet majd igénybe. Ha nem tudunk itt átjutni a felszereléssel, akkor a mentési műveletek – különösen télen – legalább egy, egy és negyedórával meghosszabbodnak, ami lavinák esetén kulcsfontosságú” – magyarázta Miroslav Živčák, HZS Magas-Tátra regionális központjának vezetője. Elsődleges fontosságúnak tartja annak lehetőségét, hogy a felszerelést a sérült szakaszon túlra juttassák, mielőtt újabb lavina zúdulna le.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés