Egy héten belül két halálos baleset a Sas úton

Egy héten belül két halálos baleset a Sas úton

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/06/14
Mindkét tragikus baleset a Sas út (Orla Perć) első részén, a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch) közelében, a Honoratka-vályúban (Żleb Honoratka) történt.
Hirdetés

Június 8-án, szombaton tragikus baleset történt a Lengyel-Tátra egyik legnehezebb turistaútján, a Sas út (Orla Perć) elején, a Felső-Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przelączka Wyżnia) alatt található Honoratka-vályúban (Żleb Honoratka). A balesetet nagy valószínűséggel egy fagyott hófolton való megcsúszás okozta. A férfi a fal tövébe zuhant, életét sajnos nem tudták megmenteni. Az esemény szemtanúi által kihívott hegyimentőknek már csak az a szomorú kötelességük maradt, hogy a holttestet Zakopanéba szállítsák.

A magasabban fekvő részeken még mindig sok a hó

A hegyimentők figyelmeztetnek, hogy sok helyen (főleg az északi tájolású területeken) még mindig sok a hó. Az ilyen hófoltokon történő átkeléséhez általában téli felszerelésre van szükség. A Tengerszem-csúcs (Rysy) felé vezető turistaúton a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) felett gyakorlatilag az egész útvonal hóval borított. Legyünk nagyon óvatosak, amennyiben a magasabban fekvő területekre indulunk.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Újabb kicsúszás a Honoratka-vályúban

2024. június 13-án, csütörtök délután nem sokkal 16 óra előtt újabb tragikus balesetről érkezett bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyletére. A közlemény szerint a turista a meredek, fagyott havon történő megcsúszás következtében egy meredek sziklás-havas vályúba zuhant a Sas úton, ugyancsak a Honoratka-vályúban (Żleb Honoratka). Holttestét a Brzeziny parkolóba szállították, ahol éjfél előtt átadták a rendőrségnek. A mentőakcióban 18 hegyimentő vett részt, a rossz időjárási viszonyok miatt azonban a helikoptert nem lehetett helikoptert igénybe venni.Egy héten belül két halálos baleset a Sas úton-1

Sas út (Illusztráció)
Egy héten belül két halálos baleset a Sas úton-1
Forrás: Nagy Árpád

Az elmúlt napokban ez a második halálos baleset ezen a területen, június 8-án, szombaton egy másik férfi is meghalt, amikor a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch) közelében egy vízmosásba (különböző források szerint a Honoratka-vályúba vagy a szomszédos vályúba) zuhant.
Forrás: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés