Kettős tragédia a Bibircs alatt

Kettős tragédia a Bibircs alatt

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/21
2022. szeptember 21-én egy lengyel hegyi vezető és egy másik személy valószínűleg egy hódeszka leszakadása miatt lezuhant a Bibircs (Bradavica) alatti Virágoskerti-csorbából (Kvetnicové sedlo) a Szalóki-völgy (Slavkovská dolina) irányába.
Hirdetés
2022. szeptember 21-én egy lengyel hegyi vezető értesítette a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS) arról, hogy egy kollégája és egy másik személy valószínűleg egy hódeszka leszakadása miatt lezuhant a Bibircs (Bradavica) alatti Virágoskerti-csorbából (Kvetnicové sedlo) a Szalóki-völgy (Slavkovská dolina) irányába. Az eset időpontjában erősen havazott, a ködben kb. 50 m volt a látótávolság. A hegyimentők a kedvezőtlen körülmények miatt nem tudtak helikopterrel a helyszínre repülni, ezért földi úton indultak a lavina helyszínére. Miután megérkeztek az vályú alá, nem találtak senkit, így a hó alatt kezdtek kutatni. Körülbelül egy órás keresés után sikerült mindkettőjüket megtalálni, de sajnos életjelek nélkül. Az áldozatok holttestét – amint az időjárási viszonyok lehetővé teszik – helikopterrel szállítják le a hegyről.
Kettős tragédia a Bibircs alatt-1
Tragédia a Bibircs alatt
Kettős tragédia a Bibircs alatt-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba
Amint az a tatromaniak.pl oldalon olvasható, a baleset áldozata egy ismert lengyel IVBV magashegyi vezető, kitűnő hegymászó és síalpinista, az Óriás-hegységben (Karkonosze) dolgozó GOPR hegyimentő Andrzej Sokołowski és felesége, Roksana Knapik.

 

 

Hirdetés
Hirdetés