Visszatérnek a hibrid lovaskocsik a Halastóhoz (Morskie Oko)

Visszatérnek a hibrid lovaskocsik a Halastóhoz (Morskie Oko)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/20
Már az elmúlt évben kipróbálták az elektromos rásegítővel ellátott lovaskocsi prototípusát a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton, de kiderült, hogy további fejlesztésekre van szükség.
Hirdetés
Már az elmúlt évben kipróbálták az elektromos rásegítővel ellátott lovaskocsi prototípusát a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton, de kiderült, hogy további fejlesztésekre van szükség, ezért a jármű visszakerült a gyártóhoz. „A legfontosabb dolog az elektronika fejlesztése és finomítása. Az ereszkedés során problémát jelentett a villamos energia túltermelése. A járművet úgy tervezték, hogy emelkedőn felfelé haladva az elektromotor támogatja a lovak munkáját, lefelé haladva pedig töltődnek az akkumulátorok. Kiderült, hogy az ereszkedés során túlterhelődtek az akkumulátorok, ezért további akkumulátorok beszerelésére van szükség” – magyarázta Zbigniew Kowalski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa. Ezen kívül javítják a fékrendszert és lerövidítik a vonórudat. Június végére az összes fejlesztést el kell elvégezni, így júliusban a jármű ismét az utakon lesz, és újra tesztelik majd.
A hibrid lovaskocsi prototípusát – amely a turistákkal a Halastóhoz közlekedő lovakat hivatott leváltani – a TPN finanszírozta, és 120 ezer zlotyba került. A nemzeti park vezetői már évekkel ezelőtt meghozták a döntést az új, elektromotoros kocsik használatáról. Az állatvédők évek óta tiltakoznak a lovaskocsik ellen, és továbbra is a lovak használatának teljes megszüntetését követelik a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és a Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowieckie Szczyty) között.

 

 

Hirdetés
Hirdetés