Tartsuk tiszteletben az ébredező medvék nyugalmát Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/25
Hirdetés
Bár a Tátrát még mindig vastag hóréteg borítja, az egyre hosszabb nappalok és az erősödő felmelegedés jelzés a medvéknek, hogy ideje felébredni téli álmukból. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) őrei már több helyen találtak friss medvenyomokat, ezért arra kérik a turistákat, különösen a síelőket, síalpinistákat, hogy mindig maradjanak a jelzett ösvényeken. A Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) például egy medvebocs által hátrahagyott friss nyomokat észleltek. A medvecsaládnak most mindenekelőtt nyugalomra és csendre van szüksége, hogy erőt gyűjtsenek a téli álom után. Lehetséges, hogy a Tátra más részein is megjelennek az ébredező medvék.
A hegyekben még mindig óvatosnak kell lenni
Az előrejelzés szerint az előttünk álló hétvégére is napos idő várható, nulla fok feletti hőmérséklettel, ami sok turistát indulásra ösztönöz. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) emlékeztet, hogy 1700 m felett elsőfokú lavinaveszély van érvényben. A hótakaró lassan leülepedik és stabilizálódik, de a gerincek alatt még mindig vannak kisebb szélfútta hólerakódások, amelyekre érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha a nap megsüti azokat.
A hó általában kemény és fagyott, csak délután, a napsütötte helyeken válik nedvessé, latyakossá. A szél által összefújt hóból helyenként mélyebb hótorlaszok képződtek, máshol pedig nagyon csúszós a megkeményedett hó felülete. A hegység magasabb részein ilyen körülmények között történő túrázás speciális téli felszerelést, kellő tapasztalatot és a helyi lavinaveszély felmérésének képességét igényli. A szakemberek a túrázáshoz hágóvas (vagy csúszásgátló) és túrabot használatát javasolják.
Forrás és fotó: https://zakopane.wyborcza.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés