Lezárták a Murowaniec menedékháztól felfelé vezető túraútvonalakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/04/06
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) 2021. április 2-től visszavonásig lezárta a túrázók, síelők, hegymászók és síalpinisták előtt a Gąsienica-szécs (Hala Gąsienicowa) körzetében lévő túraútvonalakat. A TPN honlapján ezzel kapcsolatban az alábbi közlemény olvasható:
„A Tátrai Nemzeti Park természetvédelmi okokból korlátozásokat vezet be a turistaforgalomban, a síelésben, a hegymászásban és az extrém síelésben, amely további értesítésig április 2-től az alábbi turistautak lezárását jelenti:

 

1. Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) – Zawrat, kék jelzés, mindkét irányban;

 

2. Gąsienica-Fekete-tó – Kis-Kápolna (Mały Kościelec) – Karb-hágó (Przełęcz Karb) – Kápolna-csúcs (Kościelec), fekete jelzés, mindkét irányban;
3. Gąsienica-Zöld-tó (Zielony Staw Gąsienicowy) – Karb-hágó, kék jelzés, mindkét irányban;
4. Gąsienica-Fekete-tó – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat), sárga jelzés, mindkét irányban;
5. Gąsienica-Fagyott-tót (Zmarzły Staw Gąsienicowy) – Zerge-völgyecske (Kozia Dolinka) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz), sárga jelzés, mindkét irányban;
6. Zerge-völgyecske – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat), zöld jelzés mindkét irányban;
7. Zerge-völgyecske – Kulczński-vályú (Żleb Kulczyńskiego), fekete jelzés mindkét irányban.

 

Fentieken kívül a Gąsienica-völgy területén lezárásra kerültek a freeride síeléshez és a hegymászó útvonalak megközelítéséhez használható területek és útvonalak – a gerincek és a gerincekről lefutó falak a Sárga-hágótól (Żółta Przełęcz) a Gránátokon, a Zerge-hegyen (Kozi Wierch), a Zawrat-tornyokon (Zawratowa Turnia) és a Kápolna-csúcs falain át a Karb-hágóig.”

 

A szokatlan döntés oka, hogy a Kis-Kápolna (Mały Kościelec) alatt vezető turistaút közelében felébredt a téli álomból egy medve két újszülött kölyökkel. A medvék téli odúja a forgalmas turistaút közelében található, a turisták mozgása pedig veszélyt jelent a medvecsaládra és a látogatókra is.
 „Ahogy azt minden évben elmondjuk, a tavasz kritikus időszak a természetben. A téli álmot alvó állatok a téli hónapok után felébrednek, táplálékot keresnek, erőt gyűjtenek, szaporodnak, egyesek utódokat hoznak világra. A tavasz általában nehéz téli körülményekkel fogadja őket, a hegyekben márciusban és áprilisban még sok hó található. Követnünk, támogatnunk kell az állatok életritmusát, ezért döntöttünk az ideiglenes lezárások mellett, melyek az év ezen időszakában néha előfordulnak. Úgy döntöttünk, hogy lezárjuk ezt a területet, hogy ezzel biztosítsuk a békés időszakot a nőstény medvének és kicsinyeinek, hogy zavartalanul táplálhassa, erősíthesse őket, hogy túléljék a következő nehéz heteket, amíg fel nem nőnek és más helyre költöznek” – mondta Filip Zięba zoológus, a TPN igazgatóhelyettese.
Az alábbi felvételen jól látható, ahogy egy fiatal medvekölyök közvetlenül a turistaútra csúszik le a lejtőn.
 

 

 

Hirdetés
Hirdetés