Emelkedtek a belépők és a parkolás a Halastó (Morskie Oko) felé

Emelkedtek a belépők és a parkolás a Halastó (Morskie Oko) felé

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/03/17
Áprilistól nemzeti park belépőért és a parkolásért is többet kell fizetni annak, aki a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút kezdetén szeretne parkolni.
Hirdetés
2021. március 1-től emelkedtek a belépők árai a Tátrai Nemzeti Parkban. Az utóbbi egy évben egy normál belépőért 6 PLN-t, a kedvezményes jegyért pedig 3 PLN-t kellett fizetni. Március 1-től a normál jegy 7 złotyba, a kedvezményes jegy 3,50 złotyba kerül. A 7 napos jegy ára felnőtteknek 35 PLN-be, kedvezményesen 17,50 PLN-be kerül.
A Tátra Nemzeti Parkba szóló belépőjegyekből származó bevétel 15 %-át átutalják a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatnak, a fennmaradó összeget oktatási tevékenységre, monitoring és természetvédelmi tevékenységre, az infrastruktúra fenntartásához és a turistautak felújításához kapcsolódó tevékenységekre fordítják.
A belépőjegyek árának legutóbbi emelésére egy évvel ezelőtt – 2020. március 1-jén került sor.

A belépők és a parkolás ára is emelkedett

Áprilistól a parkolásért is többet kell fizetni annak, aki a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút kezdetén található Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és az egykori Łysa Polana határátkelőhelyen található parkolókban szeretné hagyni az autóját. Akik elővételben vásárolják meg a napi parkolójegyet, mindössze 5 PLN növekedéssel számolhatnak, hiszen az eddigi 30 PLN helyett áprilistól 35 PLN-t kell fizetni. Akik viszont előzetes on-line foglalás nélkül érkeznek a parkolóba, áprilistól jelentősen többet, 50 PLN-t kell hogy fizessenek a parkolásért. „Az on-line és a helyszínen vásárolt parkolójegyek árának ilyen arányú megkülönböztetésével arra szeretnénk rábírni a turistákat, hogy on-line vásárolják meg a parkolójegyüket” – mondta a TPN illetékese, aki egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a helyszínen csak akkor lehet parkolójegyet vásárolni, ha nem fogynak el on-line a jegyek.
Emelkedtek a belépők és a Halastó felé a parkolás a Lengyel-Tátrában-1
Halastó (Morskie Oko)
Emelkedtek a belépők és a Halastó felé a parkolás a Lengyel-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád
A TPN értékelése szerint sikeresnek bizonyult a tavaly bevezetett online parkolási helyfoglalási rendszer. Az elmúlt év megmutatta, hogy az online értékesítés csökkenti az autós forgalmat ezeken a helyeken. Azok a turisták, akik a weboldalon látják, hogy másnapra már nincs több parkolóhely, nem indulnak a Halastó felé, hanem más úti célt választanak, ily módon csökkennek a forgalmi dugók a Halastóhoz vezető út mentén. Jelenleg a Halastó felé vezető útvonal közelében – a Bialkai-szénégető és Łysa Polana területén – több mint 1000 parkolóhely áll rendelkezésre a személygépkocsik számára.

 

 

Hirdetés
Hirdetés