Közeli találkozás egy medvével a turista szemszögéből Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/08/07
Hirdetés
2019. július 22-én egy medve meglepett egy turistát a Kuźnicéból a Giewontra vezető jelzett turistaúton. A nő a lányával kirándult, és a medve – elmondása szerint – 3 m-re volt tőle, és láthatóan meg akarta mutatni az erejét. A lengyel nő és lánya 7 óra körül indult Kuźnicéból a Giewont csúcsára, majd amikor kb. egy óra elteltével reggeliző szünetet tartottak, egy láthatóan rosszkedvű medve 3 m-re megközelítette őket. „Nem hallottuk, ahogy közeledik, mert telefonon beszéltem a férjemmel, mindketten a beszélgetéssel voltunk elfoglalva. A mancsával ráütött egy nagyobb faágra, amely leesett a földre, és abban a pillanatban hangosan felüvöltött, az összes fogát megmutatva. Ezt látva minden erőnket összeszedve azonnal futni kezdtünk, hátrahagyva a szendvicseket, enni- és innivalónkat, és más dolgainkat.

 

Tudom, hogy nem ez volt a megfelelő reakció, de a stressz elvette az eszünket… és valószínűleg a bátorságunkat is. Abban a pillanatban nem lettem volna nyugodtan eltávolodni, látva egy ilyen hatalmas állat haragját”. Szerencsére a medve megelégedett az nő és a lánya által a helyszínen hagyott ennivalóval, akik csak a Konrád menedékházat elérve nyugodtak meg teljesen. „A menedékház dolgozói azt mondták, hogy a nőstény medvének kicsinyei lehetnek, arra utalva ezzel, hogy ez lehetett az oka agresszív viselkedésének. Túlságosan közel került hozzánk, ezért megmutatta erejét, ezzel is kifejezve azt, hogy jelenlétünkkel zavarjuk az életét. Mindezeket azért írtam le, hogy figyelmeztessek másokat a veszélyre” – zárta sorait a lengyel turista.

 

Lengyelországban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy medve agresszívan viselkedjen az emberrel szemben, a barnamedve ugyanis az embert nem tekinti potenciális áldozatnak. A viselkedése azonban alapvetően megváltozik akkor, ha fenyegetve érzi magát, pl. ha a közelben vannak a kölykei. Egy medvével történő esetleges találkozás során lehetőség szerint próbáljunk meg nyugodtak maradni, nyugodtan viselkedni, mert egy hirtelen reakció közvetlen támadásra ösztönözheti a medvét.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés