Elpusztult a szilveszter előtt felébredt medve Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/04/17
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzet Park (TPN) számolt be róla, hogy a természetvédők erőfeszítései ellenére a téli álmából Szilveszter előtt felébredt nőstény medve nem élte túl a telet. „A medve, amely valószínűleg valamilyen betegségben szenvedett, sajnos nem élte túl a megpróbáltatásokat. Mintát vettünk a testéből, és jelenleg várjuk a vizsgálatok eredményét” – mondta Filip Zięba, a TNP igazgatóhelyettese.
A medve 2018. december 30-án hagyta el téli barlangját, majd beleesett a Kościelisko-patakba (Potok Kościeliska), ahol arra járó turisták találtak rá. Az állat nagyon le volt gyengülve, nem tudott egyedül kijutni a vízből. A nemzeti park természetvédői segítettek neki kijutni a patakból, akik aztán biztonságos helyre, a turistautaktól távoli helyre szállították. Közben felmelegítették a testét, majd nyomkövető gallérral látták el, és intézkedéseket hoztak az állat táplálására és megerősítésére.

 

A nemzeti park munkatársai a következő hetekben figyelemmel kísérték a nyomkövető által adott jeleket, amely azt jelezte, hogy az állat nem tért vissza a téli álomba. Egy idő után gyengült a jel, ami azt jelentette, hogy az állat nem mozog. A szakemberek ekkor arra gondoltak, hogy a nőstény medve elvesztette a nyomkövető gallért, ami néha elő szokott fordulni, illetve az is felmerült, hogy ismét téli álomba merült. Ennek ellenőrzése során azonban a helyszínre érkezve megállapították, hogy az állat a gondos erőfeszítések ellenére elpusztult.

 

Hirdetés
Hirdetés