A medvék miatt lezártak három barlangot a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/28
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) a medvék nyugodt téli álma biztosítása céljából lezárta a Miętusz-völgy felső részén található három barlangot. Ezek a Miętusz-barlang (Jaskinia Miętusia), a Felső-Miętusz-barlang (Jaskinia Miętusia Wyżnia, és a Tető-alatti-barlang (Jaskinia Pod Dachem), melyeket a tátrai medvék téli álmuk során használnak. A barlangászok körében népszerű, de turisták számára nem hozzáférhető barlangokba behúzódott medvékről téli búvóhelyéről a szakemberek a rajtuk lévő GPS nyomkövetők adatait elemezve szereztek tudomást.
„Az év elejétől a Nyugati-Tátrában található Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) egyik mellékvölgyeként ismert Miętusz-völgy Wantula régiójában található három barlangot lezártuk a barlangász turisták előtt” – mondta el egy interjúban Filip Zięba, a TPN igazgatóhelyettese. Ennek oka, hogy ezekben a barlangokban medvék telelnek, ezért a TPN megtiltotta ezek megközelítését, amely veszélyes lehet mind az állatok, mind az emberek számára. 

 

Egy álmából felébresztett medve könnyedén megölheti az embert, vagy ha ez nem is történik meg, a téli álmából felébresztett és megriadt medve elhagyhatja a barlangot és a kicsinyeit, akiknek az anyjuk nélkül kevés esélyük van rá, hogy túléljék a telet. A természetvédők nem csak a turisták, hanem a Tátra lakóinak a nyugalmáról is kötelesek gondoskodni, ezért most a téli álmot alvó medvék nyugalmának biztosítása érdekében a barlangászok türelmét és megértését kérik.

 

„A GPS jeladóknak köszönhetően, mellyel már jó néhány, a Tátrában élő medvét elláttunk, tudjuk, hogy több medve is ezekben a barlangokban tartózkodik, ahol nyilvánvalóan téli álmukat alusszák. Mivel nem szeretnénk, hogy bárki megzavarja nyugalmukat, ezért a fenti három barlangot és annak környezetét le kellett zárni még a szakemberek előtt is. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a TPN figyelemmel kíséri a lezárt területen történő mozgást. Elismerte, hogy a barlangokhoz vezető útvonalakon, és a barlangok közelében fotócsapdákat állítottak fel, és figyelmezteti a turistákat, hogy a tilalmat megszegőket a nemzeti park pénzbírsággal sújthatja. Azok, akik a tiltás ellenére megpróbálnak bejutni ezekbe a barlangokba, akár 1000 złoty bírsággal is számolhatnak.
Forrás és fotó: https://www.rmf.fm
Hirdetés
Hirdetés