Rekordszámú zerge él a Tátrában

Rekordszámú zerge él a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/11/07
A hegység két oldalán működő nemzeti parkokban ezúttal 1431 zergét számoltak össze, közülük 1010 egyedet a szlovák oldalon (ebből 75 zergegidát), a lengyel oldalon pedig 421 zergét, köztük 46 gidát.
Hirdetés

A szakembereket is meglepte az eredmény

A Tátra szlovák és lengyel oldalán október második felében ismét számba vették a zergéket, és az őszi zergeszámlálás eredménye a szakembereket is meglepte. Az idei év elején, a tavaszi zergeszámlálást követően kedvezőtlen hírek érkeztek a Tátrából, hiszen a mögöttünk hagyott tél az utóbbi 50 évben sosem tapasztal nagyságú zergepusztulást hozott. Úgy tűnik azonban, hogy a helyzet azóta jelentősen megváltozott.
Az idei őszi zergeszámlálás eredménye még a tapasztalt zoológusokat is meglepte. Nem váltak valóra azok a várakozások, hogy a rendkívül nehéz tél után a zergeállomány létszáma alacsonyabb lesz az egy évvel korábbinál. Éppen ellenkezőleg. A Tátra szlovák és lengyel oldalán is rekordszámú zergét számoltak össze. A hegység két oldalán működő nemzeti parkokban ezúttal 1431 zergét számoltak össze, közülük 1010 egyedet a szlovák oldalon, ebből 75 volt zergegida. A lengyel oldalon 421 zergét számoltak meg, köztük 46 gidát.
Rekordszámú zerge él a Tátrában-1
Tátrai zerge
Rekordszámú zerge él a Tátrában-1
Forrás: Lantai Lajos
„Nem számítottunk erre az eredményre. A biztonság kedvéért többször is felülvizsgáltuk a zergeszámlálás során kitöltött számolólapokat, de az eredmény egyértelmű” – mondta el Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa. „Bár alacsonyabb számokra számítottunk, megerősítést nyert, amit már tavasszal is elmondtunk, amikor jeleztük, hogy a nagy számú zergepusztulás ellenére korai lenne drámai következtetéseket levonni, ezzel meg kell várni az őszi zergeszámlálás eredményét, amikor a fiatal zergék már nagyobbak és aktívabbak lesznek. Ezúttal az időjárás is mellettünk volt, amely az előző évekhez képest tökéletes volt. Feltételezhető, hogy az idei zergeszámlálás eredménye nagyon közel van a zergeállomány valós nagyságához” – mondta Hybler.

A zergék többsége a Bélai-Tátrában él

A számlálás eredményei azt mutatják, hogy a zergék többsége a Bélai-Tátrában él. Ebben az évben azonban olyan helyszíneken is találkoztak zergékkel, ahol eddig nem éltek ezek az állatok. Ilyenek pl. a Széles-hegy (Široká) környezete, a Hincó-völgy (Hlinská dolina) és a Poduplaszki-Békás-tavak völgye (Žabia Bielovodská dolina).
„Igaz, hogy a télen drámai volt a helyzet, a természet ezúttal megnyugtatott mindenkit, hogy nem kell aggódni, a téli zergepusztulásnak csakis az időjárás, nem pedig betegség volt az oka” – mondta Hybler. Elmondása szerint a zergeszámlálás eredményei azt mutatják, hogy a születések száma felülmúlta a veszteséget, és hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest egyértelműen nőtt a zergék száma.

 

 

Hirdetés
Hirdetés