Hogy túrázhatunk legálisan a jelzett turistautakon kívül? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/30
Hirdetés

 

 

A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) egyes rendelkezéseinek és szabályainak értelmezését kérték Grzegorz Lorkától, a nemzeti park őrségének helyettes vezetésétől annak érekében, hogy a szabálysértések elkerülése érdekében tisztázzák a turisták és hegymászók számára nem teljesen egyértelmű helyzeteket. Az első kérdés annak meghatározása, hogy ki tartózkodhat a Lengyel-Tátrában a hegymászóterepeken. A Halastó (Morskie Oko) környékén vannak pl. olyan területek, melyen a hegymászók jogszerűen mozoghatnak, de itt az első kérdés: ki számít hegymászónak? Kell-e rendelkeznie bármilyen speciális felszereléssel, vagy konkrét ismeretekkel. Milyen alapok osztályozzák a Tátrában az útvonalak nehézségét? Ez azért fontos, mert szigorúan a sziklamászó útvonalaktól eltekintve vannak a Tátrában olyan útvonalak, amelyek 0+ nehézségűek, ennek következtében nem igénylik hegymászó felszerelés használatát. Tehát elvárható-e valakitől, hogy kötelet használjon ott, ahol erre nincs szükség, másfelől pedig felmerül a kérdés, hogy jogszerűen tartózkodik-e a jelzett turistautakon kívül?
-- A nemzeti park igazgatójának rendelete határozza meg, mely területek állnak a Tátrában a hegymászók rendelkezésére. Azok a hegymászók, akik ezeken a területeken mozognak, kötelesek bejegyezni magukat a túrakönyvbe, ez az egyetlen kötelezettség, melyet be kell tartaniuk. Túrakönyv a Halastavi, a Lengyel-Öt-tavi és a Murowaniec menedékházban, valamint a Gáspár-csúcson található. Emellett egészen a közelmúltig szükség volt hegymászó igazolványra is, erre azonban ma már nincs szükség. Nem ellenőrizzük azt sem, hogy a hegymászóterepen tartózkodó személyeknél van-e hegymászó kötél és más felszerelés. Sok olyan képzett hegymászó van, akinek a könnyebb utakon semmilyen biztosítóeszközre nincs szüksége. Elvileg még a hátizsák sem kötelező felszerelés. Mindenki, aki beírta magát a Túrakönyvbe, jogosan tartózkodhat a hegymászók számára hozzáférhető területen.

 

Akkor ezt tisztázzuk. Ha pl. a Dénes-csúcsra vagy a Csubrinára indulok 0 vagy 0+ nehézségű útvonalon, hegymászó felszerelés nélkül, és beírom magam a Túrakönyvbe, jogszerűen elhagyhatom a jelzett turistautat?

 

-- Igen. A TPN igazgatója szerint a Tátrában ugyanis nehéz eldönteni egy-egy ösvényről, hogy az hegymászó területre vezet vagy sem. Az igazoltan a hegymászó területen tartózkodók azonosításában van segítségünkre a Túrakönyv. Ez egyébként a biztonságunkat is szolgálja, mivel a menedékházakban ügyeletet teljesítő hegyimentő rendszeresen ellenőrzi a könyvet, és a bejelentett visszatérési idő elmúltával felveszi a kapcsolatot az érintettel. A könyvből tehát a túráról történő visszatérést követően azonnal ki kell írni magunkat.
Nemrégiben ellenőrizték a Túrakönyvet a népszerű Barát (Mnich) csúcsára történő túrákkal kapcsolatban. Sokan elfelejtették ezt a kötelezettséget?
-- Előfordulnak ilyen esetek. Találkoztunk egy öt fős csoporttal, akik nem írták be magukat a Túrakönyvbe. Ebben az esetben a túravezetőt megbírságoltuk, és mind az öt személyt visszavezettük a jelzett turistaútra. Egy másik esetben egy turista a hegymászókat követve tért le a jelzett ösvényről. A Barátra vezető ösvény elég egyértelmű, és néha eléggé zsúfolt, néha teljesen véletlenszerűen is arra tévednek az emberek. Ezek az esetek azonban ritkák, az emberek inkább beírnak a könyvbe, ami nem változtatja meg azt a tényt, hogy ennek ellenére kiszabásra kerül néhány bírság.
A következő téma a jelzett útvonalakról történő letérés téli időszakban. A rendelet azt mondja, hogy ez olyan mértékben lehetséges, amennyire a biztonságunk ezt megköveteli. Télen pl. a Lengyel-Öt-tó völgyében nehéz nem észrevenni a sítúrázók lécének nyomait a Miedziane falán, amely – mint tudjuk – fokozottan védett terület. Úgy tűnik, mindenki másképp értelmezi a szabályokat, és alapjában azt csinálnak, amit akarnak?
-- Ez nem ilyen egyszerű. A rendelet valóban lehetővé teszi, hogy letérjünk a nyári turistaútról, de csak olyan mértékben, amely a biztonságos továbbhaladásunk érekében szükséges. De a lehető legközelebb kell maradni a jelzett ösvényhez, a kitérés mértéke nem tetszőleges. A Tátrában sok ilyen „téli” ösvény minden évben azonos nyomvonalon vezet, sok esetben azonban a letérés helyén, elsősorban az aktuális hóviszonyokat figyelembe véve kell kiválasztani a nyomvonalat. Ez a recept pl. a Miedziane oldalában nem használható büntetlenül. Ezek olyan letérések, amelyek nem történhetnének meg, a sítúrázók ebben az esetben büntetésre számíthatnak. A sítúra útvonalak egyébként mindig kicsit távolabb vezetnek a turistautaktól. Nem tiltott számukra a pl. Liliom-hágó vagy a Myślenicei-tornyok környéke, ám onnan lecsúsznak a Gąsianica-Zöld-tóhoz vagy a Száraz-Gáspár-völgybe, vagyis olyan, szigorúan védett területekre, ahol fokozottan védett állatfajok élnek. A sítúrázás egyébként valamennyi jelzett turistaúton engedélyezett. Számtalan olyan hely van, ahol legálisan lehet sítúrázni, ezért azt kérjük a síelőktől, hogy tartsuk be a rendeletet, és nem mentsük fel magunkat a szabályok betartása alól.
Következik a drónok kérdése. A Tátrában is egyre népszerűbbek a drónokról készült légi felvételek. Tudjuk azonban, hogy ezek használata tilos a nemzeti parkban. Hogyan reagálnak a parkőrök ezekben az esetekben?
-- Ez egy új keletű probléma, és nem csak Lengyelországban. Számunkra az a gond, hogy a repülési tilalom nem abból a természetvédelmi törvényből következik, amely alapján mi dolgozunk. Ezért ez meghaladja a hatáskörünket, és az ilyen ügyekkel a rendőrség foglalkozik. Jelenleg ahhoz, hogy valaki drónt reptessen a Tátra felett, a nemzeti park igazgatóságának engedélyére van szükség. Általánosságba azonban nem adunk ki ilyen engedélyeket, mert a drón megfélemlíti az állatokat, ezen kívül veszélyt jelenthetnek a széles körűen értelmezett biztonságra. A nemzeti park területe felett ugyanis napi szinten fordulnak elő helikopteres mentési műveletek, és egy drónnal történő ütközés akár tragédiával is végződhet. Ugyanez vonatkozik a siklóernyősökre is.
Végezetül azt szeretném kérdezni, hogy a parkőrök mit üzennek a portál olvasóinak?
-- Felhívjuk a Tátrába látogató turisták figyelmét, hogy túra előtt ismerkedjenek meg az itt érvényes előírásokkal. Ezek az információk megtalálhatók a nemzeti park honlapján, az információs pontokon, valamint a nemzeti park bejáratainál. Emlékeztetjük a turistákat, hogy a nemzeti parkban elsődleges szempont a vadon élő állatok nyugalmának biztosítása, és sajnos még manapság is sokszor előfordul, hogy a turisták meglepődnek az ő jelenlétükön. Kérjük, hogy ne vigyenek magukkal kutyát a nemzeti parkba. Már egy kis növésű, a túrázó karjában behozott kutya is a szabályok megszegését jelenti. Mellőzzék a fürdést a tátrai tavakban, ne dohányozzanak, ne fogyasszanak alkoholt a turistautakon. Amennyiben valaki bármilyen jogszerűtlen magatartást észlel, kérjük, erről értesítse a nemzeti park munkatársait vagy a rendőrséget, akikkel állandó kapcsolatban állunk. Fontos, hogy mielőtt hegyvidéki terepre indulunk, tájékozódjunk a turistautak járhatóságáról, az időjárási körülményekről, a szükséges felszerelésről, és mindig az adott körülményekhez, saját és társaink képességéhez igazítsuk a túrát. Az ehhez szükséges információk megtalálhatók a nemzeti park és a hegyimentők honlapján is.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl
Hirdetés
Hirdetés