Hogyan ne fagyjunk meg egy téli túrán? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/12
Hirdetés

 

 

Egy téli magashegyi túrán saját testünk az elsődleges hőforrásunk. A különböző anyagok, melyekből a turisták ruházata készül, képesek arra, hogy megőrizzék a testünk által kibocsátott hőt, elszigeteljék testünket a hideg levegőtől, és megvédje a kihűléstől és a nedvességtől. Mindezeken túl kivezeti a fizikai erőfeszítés során keletkező párát. Egy téli túra során a megfelelő komfortérzet biztosításának legmegfelelőbb módja a ruházat megfelelő kiválasztása.
A túraruházatban minden rétegnek a másiktól kissé eltérő feladata van.
- Termikus aláöltözet – a testünkkel közvetlenül érintkezve először is eltávolítja a nedvességet bőrünk felszínéről, és megtartja a szervezet által kibocsátott hőt.
- Közbenső réteg – a termikus aláöltözet kiegészítője. Fő feladata a test által kibocsátott hő megőrzése, valamint a külső hideg levegő elszigetelése. Attól függően, hogy mennyire lesz intenzív az erőfeszítés, és milyen alacsony a hőmérséklet, ez a réteg a szintetikus anyagból készülő pólóktól (az egyik legnépszerűbb a Polartec) kezdve a vastagabb szintetikus hőmegtartó réteggel ellátott ruházaton keresztül (Primaloft, Thermoball) egészen a tollkabátig terjed, melyben a szigetelést libatoll biztosítja.
- Külső réteg – feladata, hogy a legkedvezőtlenebb időjárás körülmények között is védjen a hótól, az esőtől és a széltől. Erre a technikai öltözet a legmegfelelőbb, amely olyan anyagokból készül, mint pl. a Gore-Tex. 

 

 

A megfelelő réteg kiválasztása természetesen még nem minden. A megfelelő testhőmérséklet megtartása céljából érdemes megjegyezni néhány olyan szabályt, melyek alkalmazása mindig az aktuális időjárási körülményektől, helyzettől a fizikai megterhelés intenzitásától függ.
- Az alapszabály egyértelműen a hőveszteség elkerülése, mert télen ezt követően nagyon nehéz felmelegíteni a testünket. Ezért amikor megállunk pihenni, ha hosszabb időt töltünk egy helyben, vegyünk magukra még egy réteg ruházatot, meleg sapkát és kesztyűt. Ezért mindig legyen a hátizsákunkban egy vékony pulóver, vagy egy könnyű, de rendkívül jó hőtartó tulajdonságokkal rendelkező Primaloft öltözet.
- Védjük testünk perifériáit, vagyis a fejünket, kezünket, lábunkat. A hátizsákból nem hiányozhat egy pár száraz, meleg tartalék kesztyű. Ha a túra során kendővel vagy símaszkkal védtük a fejünket, pihenő idejére megállva érdemes egy vastagabb, száraz sapkát felvenni.
- Védjük magunkat a széltől, különösen ha egy hosszabb túra során ruházatunk átnedvesedett. Ez a kombináció sajnos elősegíti a test gyors lehűlését. Éppen ezért annyira fontos, hogy ruházatunk az izzadtságot elvezetve gyorsan megszáradjon, és ne áztassa testünket.
- Ugyanezen okokból nem ajánlott mindhárom réteget egyszerre viselni a felfelé történő haladás során. Minél több a réteg, ahol a levegő megreked, annál jobb a szigetelés. A rétegek számét és vastagságát azonban mindig az adott körülményekhez kell igazítani annak érdekében, hogy elkerüljük azt a helyzetet, amikor ruházatunkat saját izzadtságunk áztatja el.
- A hátizsákban legyen egy termosz jó meleg, megfelelően édesített, energiaszükségletünket biztosító folyadék. Ez elsősorban arról szól, hogy testünket ellássuk a megfelelő mennyiségű szénhidráttal, ilyen szempontból a folyadék hőmérséklete nem fontos.
- Hirtelen időjárás változás, hőmérséklet csökkenés esetén a legfontosabb az egyszerű mozgás. A dolgozó izmok hőt termelnek, melyet a jól megválasztott ruházat képes lesz megtartani, miközben megfelelő módon szigeteli testünket a külső levegőtől.
 
Forrás és fotó: https://goryiludzie.pl
Hirdetés
Hirdetés