135 éve született ifj. dr. Szontagh Miklós

135 éve született ifj. dr. Szontagh Miklós

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/08/10
1882. augusztus 10-én született ifj. dr. Szontgah Miklós (1882-1963) orvos, hegymászó, id. dr. Szontagh Miklós, az újtátrafüredi szanatórium alapítójának, fia.
Hirdetés
135 évvel ezelőtt, 1882. augusztus 10-én született ifj. dr. Szontgah Miklós (1882-1963) orvos, hegymászó, id. dr. Szontagh Miklós, az újtátrafüredi szanatórium alapítójának, fia. 1909-ben vette át az újtátrafüredi szanatórium vezetését, és apja halála után hosszú éveken keresztül volt a szanatórium főorvosa. Feleségével együtt nagy lelkesedéssel fogott hozzá a stagnáló szanatórium újraélesztéséhez, ismét bevezette a téli szezont, kibővítette a szanatórium kapacitását. A reményteljes fejlődést megszakította az I. világháború kitörése.

Folytatta az apja munkáját

1916-ban tért vissza a frontszolgálatból, miután az újtátrafüredi szanatóriumot katonai szanatóriummá nyilvánították. Mivel a háborús évek folyamán a tüdőbaj nagyon elterjedt, elhatározta a szanatórium kibővítését. Már 1917-ben elkezdte az új szanatórium építését a davosi szanatóriumok mintájára. A háború végén az építkezés megszakadt, és csak 1924-ben sikerült a finanszírozási gondokat megoldani. Az épületet 1925-ben fejezték be, és bár a szanatóriumot a világgazdasági válság alatt az Általános Nyugdíjintézet megvásárolta, egészen 1945-ig ifj. Szontagh Miklós maradt a vezetője.
A II. világháború után nem telepítették ki Németországba, azt azonban megtiltották neki, hogy valamelyik magas-tátrai szanatóriumban tevékenykedjen. Ezért a lőcsei kórház belgyógyászatán dolgozott tovább, mint segédorvos, annak ellenére, hogy a tátrai szanatóriumokban a tüdőbaj háború utáni elterjedése következtében nagy szakemberhiány volt. Feleségét visszatelepítette szülővárosába, Meranóba, de ő maga nem akart kitelepülni, így magára maradva hunyt el Lőcsén.
A hegymászást az I. világháború előtt kezdte, többnyire hegyivezetők kíséretében. Hegyimentéssel is foglalkozott, az apjától örökölt vadászterületen a Felkai-völgyben található Gránát-fal alatt az I. világháború előtt zergékre vadászott. 1933-1938 között a Karpathenverein elnöke volt. Több tátrai témájú cikket írt, apja nagyszerű tátrai kalauzának kiadását azonban sajnos nem folytatta, annak ellenére, hogy saját tapasztalatai alapján ehhez minden lehetősége és képessége megvolt.

 

 

Hirdetés
Hirdetés