330 éve született Bohus György

330 éve született Bohus György

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/17
1687-ben Besztercebányán született Bohus György evangélikus vallású természettudós, gimnáziumi igazgató, a késmárki evangélikus gimnázium rektora.
Hirdetés
330 évvel ezelőtt, 1687-ben Besztercebányán született Bohus (Bohusch, máshol Senitzky vagy Benitzky) György (1687-1722) evangélikus vallású természettudós, gimnáziumi igazgató. 1707-től a wittenbergi egyetemen tanult, hazatérve Selmecbányán volt nevelő. 1711-ben, a pestisjárvány megszűnte után egészen haláláig a késmárki evangélikus gimnázium rektoraként tevékenykedett.

Diákjait gyakran vitte a Tátrába

Diákjait gyakran vitte a Késmárkhoz közeli és a távolabbi hegyekbe, így a Magas-Tátrába is túrázni. Valószínűsíthetően az első tátrai barlangászként kutatta a Magas-Tátra és a Bélai-Tátra barlangjait, ahol megtalálta a barlangi medve maradványait. Megalapította az iskolai könyvtárat. Megírta Szepes vármegye történetét, melyet Bél Mátyás is felhasznált „Antiquae et novae Hungariae Prodromus” c. művében. Végrendeletében könyvtárát a líceumra hagyta, ezzel a könyvtár megalapítójaként tartjuk számon.
Forrás: https://www.kfki.hu; Magyar Hegyisport és Turista Enciklopédia

 

Hirdetés
Hirdetés