Őszi zergeszámlálás a Tátrában

Őszi zergeszámlálás a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/23
Kellemes meglepetést okozott a szakembereknek az idei őszi zergeszámlálás eredménye a Tátrában. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet igazgatóhelyettese elmondta, hogy napjainkban minden eddiginél több, 1367 egyed legelészik a tátrai lejtőkön.
Hirdetés
Kellemes meglepetést és örömet okozott a szakembereknek az idei őszi zergeszámlálás eredménye a Tátrában. Ahogy arról Maroš Petrík, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) igazgatóhelyettese november 16-án, két nappal a zergeszámlálás után elmondta, az 1990-es évek végéhez képest, amikor 200-nál is kevesebb zerge élt a Tátrában, napjainkban minden eddiginél több, 1367 egyed legelészik a tátrai lejtőkön. „Az elmúlt években a zergepopuláció létszáma stabilizálódott, amelyet jól mutat, hogy az utolsó három őszi zergeszámlálás nagyon hasonló eredménnyel járt. A legnagyobb létszámú zergecsordát ezúttal is a Bélai-Tátrában sikerült megszámolni, amely 65 egyedből állt” – mondta el az igazgatóhelyettes. A szakember örömmel konstatálta, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére is sikerült megszervezni az idei őszi zergeszámlálást. „Már október közepétől folyamatosan figyeltük az időjárás előrejelzéseket, két nap stabil időt keresve, amikor megtarthatjuk az őszi számlálást, a szeszélyes időjárás miatt azonban többször is el kellett halasztani a munkát” – mondta Petrík.
Őszi zergeszámlálás a Tátrában-1
Tátrai zerge
Őszi zergeszámlálás a Tátrában-1
Forrás: Pernye Z. Attila
Hozzátette, hogy a jeges terep sok esetben nem tette lehetővé, hogy megközelítsék a zergéket, koruk és nemük meghatározása céljából. „Reméljük, hogy a 2017 tavaszi zergeszámlálás során, amely főleg a szaporodást hivatott vizsgálni, finomítani tudjuk a mostan adatokat” – mondta a szakember.
A tátrai zergék számlálását a TANAP Állami Erdészet munkavállalói a TANAP Igazgatóság, az Állami Természetvédelmi hatóság, a Pieninek Nemzeti Park és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park munkatársaival, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakembereivel, valamint önkéntesek segítségével végzik minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel.

 

Hirdetés
Hirdetés