A tátrai állatok már a télre készülnek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/11/07
Hirdetés
November 1-én a Tátra szlovák oldalán a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) ismét életbe lépett a több mint hét hónapig, június 15-ig tartó téli zárlat. Az előttünk álló hetekben a Tátrában élő állatoknak lehetővé kell tenni, hogy zavartalanul, felesleges energiaveszteség nélkül fel tudjanak készülni a téli hónapokra. „A TANAP továbbra is éppen azért ragaszkodik a téli zárlathoz, hogy a magasabban fekvő területeken a nyári szezont követően nyugalmasabb napok jöjjenek, és a flóra és a fauna képviselői mindenféle külső, zavaró tényező nélkül tudjanak felkészülni a télre” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója. Ennek a korlátozásnak a betartása gyakorlatban az igazgató véleménye szerint hű képe az ember és a természet viszonyának, melynek a téli időszakban fokozottan szüksége van a pihenésre és a regenerálódásra. A Tátrában még tart a zergék párzási időszaka, amely október közepétől november közepéig zajlik le. Ahogy az igazgató elmondta, a hím zergék ebben az időszakban egymást kergetik a meredek sziklákon, megtámadják és kiszorítják egymást annak érdekében, hogy sikerrel harcoljanak meg a nőstények kegyeiért. 

 

Az októberi hideg és a hegyekben lehullott szokatlanul nagy hó egy csapásra véget vettet a mormoták idei aktív napjainak, akik ma már közel fél évig tartó valódi téli álmukat alusszák. „A legtöbb téli járatuk bejáratát mostanra már teljesen eltorlaszolták, a következő hónapokban a mormoták csak ritkán jönnek ki a szabadba. Lassan készülnek a hibernációra, melyet annak a zsírtartaléknak köszönhetően élnek túl, melyet a vegetációs időszakban sikerült a testükben felhalmozni. A mormoták füttyét a tátrai völgyekben legközelebb csak áprilisban hallhatjuk ismét. Más emlősökkel összehasonlítva a zergék és a mormoták a legkeményebb természeti körülmények között élnek Szlovákiában” – tette hozzá az igazgató.

 

Az ebben az évben elvégzett monitorozások adatai azt mutatják, hogy a Tátra szlovák és lengyel oldalán hozzávetőlegesen 1400 mormota él, csaknem annyi, mint amennyi a zergék száma. „A mormoták számának növekedéséhez nagymértékben hozzájárul a TANAP Igazgatóság őrszolgálatának tevékenysége, a fotócsapdák és a webkamerák telepítése, a szezonális zárlat intézménye, valamint a mormoták tervszerű visszatelepítése a Liptói- és a Bélai-Tátrába” – mondta Majko.
Az igazgató azt is elmondta, hogy körülbelül Mindenszentek ünnepnapja környékén a medvék is kezdenek ellankadni, akik ilyenkor lassan behúzódnak a törpefenyő övezetbe, ahol a leggyakrabban kialakítják téli élőhelyüket és vackukat.
Az állatvilág más képviselői, akik a tátrai körülmények között nem lennének képesek túlélni a hideg telet, enyhébb éghajlatú vidékre vándorolnak. „Ez vonatkozik pl. a békászó sasra, az összes énekesmadárra, a vándormadarakra, a fekete és fehér gólyára” tette hozzá az igazgató.

 

 

Hirdetés
Hirdetés