Éjszakázási lehetőségek a tátrai menedékházakban

Éjszakázási lehetőségek a tátrai menedékházakban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/14
Róka József a közelmúltban több napos, menedékházakban alvós túrát tett a Tátrában.
Hirdetés
A www.magas-tatra.info oldal olvasója, Róka József a közelmúltban több napos, menedékházakban alvós túrát tett a Tátrában, és ezzel, pontosabban az általa érintett menedékházakban előre foglalt szállás nélküli, a földön történő alváslehetőségekkel kapcsolatban saját tapasztalatairól beszámolva az alábbi levelet juttatta el hozzám. A beszámolót szerkesztett változatban teszem közzé annak érdekében, hogy ha mások is ilyen túrát terveznek, illetve ha lefoglalt szállás nélkül „esnek be” egy menedékházba, akkor tudják mire számítsanak.

1. éjszaka: Zöld-tavi menedékház

Itt gyakorlatilag a földön alvást is előre le kell foglalni, túrázóinkat már este 6-kor elküldték a menedékházból, egy esőbeállóban aludtak pár km-rel arrébb.

2. éjszaka: Hosszú-tavi menedékház

Itt 10 € megfizetése ellenében lehetőség van a földön vagy a padon aludni, és ugyanennyiért félpanziós ellátást (vacsora+reggeli) is kérhető. A túra során érintett Zamkovszky- és a Téry-menedékházakban is lehet a földön aludni.

3. éjszaka: Poprádi-tavi menedékház (hegyi szálló)

A szállodaként műkodő menedékház padlásterében kialakított „matraclágerban” 20 személy alhat matracokon, és csak ha ez is megtelik, akkor van lehetőség a folyosókon, a földön történő alvásra, ennek ára 7 €/fő/éj.

4-5. éjszaka: Lengyel-Öt-tavi menedékház

Ebben a házban 15 személynek van férőhely egy általuk „multiplayer room”-nak nevezett helyiségben, amíg ez meg nem telik, addig nem lehet a földön aludni, miután viszont megtelik, már a földön alvósakat regisztrálják, erre a módra azonban nem lehetséges előzetes foglalás. Olvasónk azt írta, hogy lépni sem lehetett, annyian voltak…

6. éjszaka: Konrád-menedékház

Ebben a kis menedékházban engedélyezett a földön történő alvás, este 10 órakor van takarodó, előtte összepakolják az asztalokat, székeket, felmossák a helyiséget, majd kötelező alvás van.
A beszámolót készítő Róka Józseffel együtt bízom benne, hogy a fenti információk hasznosak lehetnek azok számára, akik a közeli vagy távoli jövőben a Tátra valamelyik menedékházában szeretnének éjszakázni.
Forrás: Róka József személyes közlés; Fotó: Róka József

 

 

Hirdetés
Hirdetés