A mormoták örülnek a meleg, nyári napoknak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/13
Hirdetés
Az augusztus végi meleg nyári napokban a tátrai mormoták előszeretettel sütkéreztek az alpesi réteken, de a szokásosnál gyakrabban feltűntek a turistautak közelében is. „A nyári szezon kezdetén képletesen szólva minden tátrai állat füldugót tesz a fülébe, és a forró napok helyett az éjszakai életmódot választva napközben elrejtőznek az erdők, bokrok sűrűjében. Kivéve a mormotákat, akiknek a lehető legtöbb napsütésre szükségük van a fél évig tartó téli álom után” – mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója. A tátrai mormota (Marmota marmota latirostris) a Szlovákiában élő legnagyobb rágcsáló, amely már a jégkorszakot követő időktől a Tátra lakója. A mormoták előszeretettel mozognak a magashegyi tisztásokon, és elkerülik az erdőt. „Nagyobb biztonságban érzik magukat a turistautak közelében, ahol nem támadja meg őket a hiúz vagy a sas, mivel ott az emberek vigyáznak rájuk” – mondta Majko.

 

A mormotákra a rókák is veszélyt jelentenek, melyek különösen a fiatalabb egyedeket támadják meg, és a hegyekbe hozott kutyák is stresszhelyzetet jelentenek számukra. „Fontos, hogy a turisták lehetőleg ne vigyenek kutyát a magashegyi környezetbe, de ha már visznek, akkor ne engedjék őket szabadon, tartsák őket mindig pórázon” – tette hozzá az igazgató. Szavai szerint a mormoták gyakran még a természetvédelmi szakembereket is meglepik azzal, hogy milyen helyeken képesek túlélni a telet. „A tátrai mormota egyedülálló, endemikus faj, amely sehol máshol a világon nem található. Más magashegységekben élő mormoták csak távoli rokonai a tátrai mormotának” – tette hozzá. A Tátrai Nemzeti Park területén a nemzeti park által kiadott „Príroda Tatier” című kiadvány szerint jelenleg 1000-1100 mormota él.

 

A szakember szerint a turisták is sokat segíthetnek abban, hogy a mormoták megfelelő életkörülményeket találjanak a Tátrában. „Arra kérjük a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a látogatási szabályokat, és akkor minden rendben lesz, ami azt jelenti, hogy az állatok túl fogják élni a nehéz időszakokat, és nem fognak tartani a Tátrába látogató emberektől” – mondta Majko. Mint hozzátette, a turisták sajnos nem mindig viselkednek fegyelmezetten, de az utóbb években javult a helyzet, például tíz évvel ezelőtt több bírságot és büntetést regisztráltak, mint ma. Elmondása szerint ez az iskolákban folyó környezettudatos nevelés egyik eredménye. „A gyerekeket már óvodás és általános iskolás korban is elhozzák a szüleik és a tanáraik a Tátrába, ahol megtanítják nekik, hogyan kell itt viselkedni” – zárta mondandóját az igazgató.

 

Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés