Ébrednek a mormoták, tilos a sítúrázás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/26
Hirdetés
Április 25-től a Tátrai Nemzeti Park (TPN) természetvédelmi okokból a Lengyel-Tátrában is megtiltotta a sítúrázását, a sítúra útvonalakon történő síelést. A Tátrában ezekben a napokban ébrednek téli álmukból a mormoták, a zergék pedig ebben az időben hozzák világra utódaikat. A túrázók a jelzett turistautakat továbbra is használhatják, a korlátozás csak a sítúrázókra vonatkozik.
Ebben a nehéz időszakban a védett állatoknak teljes nyugalomra van szükségük. A zergék világra hozzák utódaikat, a mormoták pedig a hibernációval és éhezéssel töltött téli hónapok után a tavaszi napsugarak által felmelegített hegyoldalakon előbújnak a hó alatti járataikból, és élelmiszer után kutatnak, hogy kellően felkészüljenek a párzási időszakra. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a mormoták életfunkcióik minimálisra csökkentésével képesek túlélni a telet, és a téli álomból felébredve súlyuk 30-50 %a- kevesebb, mint az őszi időszakban.

 

 

Ebben az időszakban rendkívül fontos a turisták megfontolt viselkedése. Bármilyen zaj megijesztheti az állatokat, amely gyakran menekülésre készteti őket, ami adott esetben végzetes következményekkel jár számukra.

 

Forrás és fotó: https://natatry.pl

 

Hirdetés
Hirdetés