130 éve nyílt meg a Kárpát Múzeum

130 éve nyílt meg a Kárpát Múzeum

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/20
1886. augusztus 21-én a Husz Dávidtól ajándékba kapott telekre épített emeletes épület három termében nyitotta meg a Magyarországi Kárpátegyesület a poprádi Kárpát Múzeumot.
Hirdetés

1886. augusztus 21.

1886. augusztus 21-én a Husz Dávidtól ajándékba kapott telekre épített emeletes épület három termében nyitotta meg a Magyarországi Kárpátegyesület a poprádi Kárpát Múzeumot, amely elsősorban a Magas-Tátra és a Szepesség természetrajzi, archeológiai, néprajzi és turista tárgyú emlékeit volt hivatott összegyűjteni és a nagyközönség számára bemutatni.
A múzeum gyűjteményei olyan gyorsan gyarapodtak, hogy már a századfordulón szükségessé vált az épület bővítése. 1906-ban négy teremmel, valamint a múzeumőr lakásával bővítették a kiállítási épületet, amelyben egyebek mellett a 8000 kötetes könyvtár is helyet kapott. A Felvidék elcsatolása után a múzeum anyaga is a semmit nem kímélő rombolás áldozata lett, a kiállítási tárgyak nagy részét több más értékes tárgyi emlékkel együtt elégették.

Az I. világháború után

Az első világháború után, 1924-ben a Karpathenverein kezdett hozzá a múzeum megmaradt anyagának rendbetételéhez. Az épségben maradt kiállítási tárgyakat szakemberek segítségével rendezték, az épületet 1926-ban még két nagy teremmel bővítették. A múzeum a felkai Tátra Múzeummal történt egyesítése után, 1946 és 1957 között a Poprádi Tátra Múzeum nevet viselte. 1957-ben a múzeum anyagát kétfelé osztották, és létrehozták a napjainkban Tátralomnicon látogatható TANAP Múzeumot (Múzeum TANAPu), valamint a Tátraalji Múzeumot (Podtatranské múzeum v Poprade), amely jelenleg is Poprádon működik.

 

Hirdetés
Hirdetés