A lengyelek keresnek a turistákon, a szlovákok nem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/18
Hirdetés
Amíg a Tátra szlovák oldalán fél éven keresztül több mint 200 km hosszúságú jelzett turistaút le van zárva a turisták előtt, addig a lengyel oldal turistaútjai egész évben hozzáférhetők. A Lengyel-Tátrában összesen 275 km jelzett turistaút áll a turisták rendelkezésére, melyek használatáért fizetni kell, a szlovák oldal turistaútjainak használata viszont ingyenes. A Lengyel-Tátrában túrázók naponta 5 złotyt fizetnek a turistautak használatáért, és mivel a Tátra lengyel oldalát évente átlagosan 3 millió turista keresi fel, így a turistautak használata éves szinten kb. 15 millió złoty bevételt jelent a nemzeti parknak, amelyet építési és felújítási munkákra lehet felhasználni.

 

 

A Tátra szlovák oldalán minden év november 1-én lezárják a menedékházak feletti régiókban található mintegy 200 km hosszúságú turistautat, és ezeket csak a következő év június 15-én nyitják meg ismét. Lengyelországban nincs ilyen korlátozás (van, de korántsem ilyen jelentős – a szerk.). „A lengyel kollégák irigyelnek minket ezért a törvényért” – mondta Pavol Majko, a szlovák Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) vezetője. Marek Grocholski, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa azt állítja, hogy a Lengyel-Tátrában irreális lenne egy ilyen, vagy ehhez hasonló jogszabályi korlátozás végrehajtása. „A Tátra a lengyelek számára a második leglátogatottabb turistacélpont, ahol gyakorlatilag nincs elő- vagy utószezon” – magyarázta Grocholski.
„1991-ben a Tátra szlovák oldalán is kísérletet tettek arra, hogy a tátrai völgyekbe kirándulóktól önkéntes alapon belépőt szedjenek. A kirándulóknak egy képeslapot kínáltak 10 koronáért (0,33 cent), és az ebből származó bevételt a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére kellett fordítani. A program másodlagos célja az volt, hogy a turisták figyelmét a Tátra kevésbé frekventált részeire irányítsák. Ez a projekt két éven át tartott, és az eredmények elemzése után kiderült, hogy erősen veszteséges vállalkozásnak bizonyult” – mondta Lenka Burdová, a TANAP szóvivője. Véleménye szerint az elkövetkező években nincs realitása annak, hogy a Tátra szlovák oldalán belépőt kelljen fizetni.
Ugyancsak eltérések mutatkoznak a Tátra két oldala között a parkolási díjakat illetően. Szlovákiában a személygépkocsik tulajdonosainak naponta 6-7 € parkolási díjat kell fizetni, és a parkolókban még szezonban is viszonylag könnyen találunk szabad parkolóhelyet.
Lengyelországban egy személygépkocsi parkolásáért átlagosan 20 złotyt (4,5 €) kell fizetni naponta, de sokszor problémát jelent üres parkolóhelyet találni, a lengyelek ezért előszeretettel használják a tömegközlekedést – a mikrobuszokat, melyek Zakopanéból bármelyik tátrai völgy bejáratához elviszik az utasokat. A Halastóhoz lovaskocsik közlekednek, ennek ára kb. 40 złoty/fő, a Tátra szlovák oldalán sehol sincs ilyen szolgáltatás.
Tátrai Nemzeti Park (TANAP) – Szlovákia
Területe: 73.800 hektár
Ebből állami tulajdon: 51 %
Turistautak hossza: ~ 700 km
Turistautak újjáépítése: az utóbbi 10 évben nem történt ilyen (néhány km turistautat le is zártak).
A turistautak helyreállítására fordítható költség: 40.000 €/év.
Tátrai Nemzeti Park (TPN) – Lengyelország
Területe: 21.197 hektár
Ebből állami tulajdon: 85 %
Turistautak hossza: ~ 275 km
Turistautak újjáépítésére fordított összeg 2015-ben: 2,3 millió złoty.
A turistautak helyreállítására fordítható költség: 15 millió złoty/év.

 

Forrás és fotók: https://www.cas.sk

 

Hirdetés
Hirdetés