120 éve avatták fel a Gerlachfalvi-csúcson a millenniumi emléktáblát

120 éve avatták fel a Gerlachfalvi-csúcson a millenniumi emléktáblát

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/16
1896. július 18-án a millennium alkalmából emléktáblát avattak a Magas-Tátra legmagasabb csúcsán, a Gerlachfalvi-csúcson.
Hirdetés
1896. július 18-án a millennium alkalmából emléktáblát avattak a Gerlachfalvi-csúcson, a Magas-Tátra legmagasabb csúcsán. A 80 x 60 x 8 cm méretű, dioritból készült emlék­táblát Egenhoffer Teréz terve alapján készítették el, és Galkó József hegyi vezető irányításával egy 35 főből álló hegymászó­csapat segítségével vitték fel a csúcsra június 16-17-én.

Az emléktábla aranyozott felirata

A magyar nemzet
honalapításának
ezredik
évfordulója emlékére
Első Ferencz József
bölcs uralkodása 48. évében
1896
íme a legmagasabb oltár
ezredéves hazánkban
új ezer esztendőt kér az
egektől imánk
Magyarországi Kárpát egyesület

Az emléktábla felavatásának napján a Sziléziai házban a Magyarországi Kárpát Egyesület közgyűlése javasolta a csúcs átnevezését Ferenc József-csúcsra, és ehhez kérték az uralkodó beleegyezését, aki ebbe nagy kegyesen bele is egyezett. A millenniumi emléktáblát 1919-ben megrongálták, majd 1920 júliusában, valószínűleg szlovák hazafiak összetörték és a Batizfalvi-völgy irányába lelökték a csúcsról. Az emlékmű helyén talált nyomok arra utaltak, hogy gránáttal robbantották fel. Július utolsó hetében Csizák Pál hegyivezető azzal a szomorú hírrel jött vissza túrájáról, hogy az emlékművet ledöntötték, már nem találták a helyén. Augusztus 9-én Schwicker Richárd és Egerváry Jenő hegymászók a Tetmajer-horhosból a Batizfalvi-völgybe lehúzódó szakadékban (Wala-szakadék) ráakadtak a tábla egy darabjára, de azt nem tudták lehozni. Az emléktábla töredékei 1930-ban a felkai Tátra múzeumba kerültek, ahonnan rövidesen eltűntek; vagy nem ismerték fel történelmi jelentőségét, vagy nagyon is felismerték... Grósz Alfréd évekig kutatott az Egenhoffer Teréz által felállíttatott millenniumi emlékmű darabjai után, amíg végre siker koronázta fáradozását és megtalálta a diorit tömb egy feliratos darabját. Ezt évekig rejtegette, majd eljuttatta Komarnicki Gyulához, aki továbbította Tálos Zoltánnak, ő pedig később Neidenbach Ákosnak adta át. 2003 augusztusában Bácskai Gusztáv szisztematikusan pásztázta át a Wala-szakadékot és egy további darabra bukkant.

Kapcsolódó bejegyzés: A millenniumi emlékmű egy darabja megtalálásának története

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés