Ismét búvárok takarították a tátrai tavakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/23
Hirdetés
Az immár 22 éve minden év őszén megrendezésre kerülő „Tiszta vizek” (Čisté vody)  akció keretében 2015. október 23-án három magashegyi tóból 38 búvár összesen 73 kilogramm hulladékot hozott a felszínre. A kisebb vízfolyások és más magashegyi tavak takarítása a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátne lesy TANAPu) egész éven át mindennapos feladatának számít, ezt a búvárok által végzett takarítási akciót azonban minden évben a Magas-Tátrában megrendezésre kerülő Búvárfilmek Nemzetközi Fesztiváljának keretében rendezik meg.

 

A Felkai-tóban ezúttal négy búvár merült alá, melyből összesen 31 kg. súlyú, többnyire fémhulladékot szedtek össze. A Poprádi-tó ezúttal viszonylag tisztának bizonyult, hiszen az itt merülő 19 búvár összesen 25 kg. szemetet hozott a felszínre. A most tisztított tavak közül a legkevésbé szennyezett az Új-Csorbai-tó volt, melyből nyolc búvár 17 kg. hulladékot szedett össze. „A legnagyobb mennyiségben érméket, műanyag poharakat és palackokat, és műanyag evőeszközöket hoztunk felszínre. Ugyanakkor találtunk egy nagyobb műanyag hulladékgyűjtő tartályt, széldzsekit és kerékpáron használatos kilométer számlálót is” – mondta el Pavol Kráľ, az akció koordinátora. A „Tiszta vizek” akciót a TANAP évről-évre szlovák és lengyel búváregyesületekkel együttműködve szervezi meg.

 

Az akció keretében ezúttal már második alkalommal került sor a Liptói-Tátra lábainál, Perbenye (Pribylina) községe közelében a Racskó-patak (Račkova potok) hulladékmentesítésére, melyből az önkéntesek ezúttal 140 kg. kommunális és építési hulladékot gyűjtöttek össze, és egyúttal eltávolították a 2014 májusi „Zsófia” nevű szélvihar során a patakmederbe dőlt fákat is.
A „Tiszta vizek” akció 22 éves története során a búvárok 1457 merülést hajtottak végre a tátrai magashegyi tavakban, és az önkéntesek segítségével közel 5200 kg. hulladékot hoztak a felszínre. A legötbb hulladékot, 506 kg. szemetet 2004-ben sikerült összegyűjteni, a legkevesebbet, alig több mint 45 kg-ot pedig 2013-ban szedtek össze. Tavaly 35 búvár 186 kg. hulladékot szedett össze a tátrai tavakban és patakokban. Amíg a múltban a felszínre hozott szemét nagy része építési hulladékból állt, az utóbbi években az összegyűjtött hulladék döntő része élelmiszerek csomagolóanyagaiból áll.

 

Forrás és fotó: https://www.lesytanap.sk

 

Hirdetés
Hirdetés