185 éve született id. Divald Károly

185 éve született id. Divald Károly

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/07
1830. november 2-án született Selmecbányán id. Divald Károly (1830-1897) fényképész, gyógyszerész, barlangfotográfus, a magyar fényképészet úttörője, a neves fotográfuscsalád alapítója, aki elsőként jutott fel kamerájával a Magas-Tátra sziklavilágába.
Hirdetés
185 évvel ezelőtt, 1830. november 2-án született Selmecbányán id. Divald Károly (1830-1897) fényképész, gyógyszerész, barlangfotográfus, a magyar fényképészet úttörője, a neves fotográfuscsalád alapítója, aki elsőként jutott fel kamerájával a Magas-Tátra sziklavilágába. A gyógyszerész végzettségű idősebb Divald Károly kezdetben Eperjesen dolgozott, s a technikai nehézségekkel dacolva a Tátra ihletett fényképésze lett. Az 1848-49-es szabadságharcban mint honvéd harcolt, majd a fegyverletétel után Bécsben gyógyszerészeti tanfolyamot végzett, ezután pedig Bártfán hat éven át gyógyszertárat vezetett. 1858-ban feleségül vette Steinhübel Borbálát, akitől öt gyermekük született, közülük hárman (Lajos, ifj. Károly és Adolf) később fényképészek lettek. Felesége korán meghalt, ekkor sógornőjét, Steinhübel Rózát vette feleségül, akitől újabb öt gyermeke született, köztük Divald Kornél, a későbbi műtörténész, a „szentek fuvarosa”.

Több évtizeden át fényképezte a Tátrát

1863-ban Eperjesen műtermet hozott létre, műterme filiáléiként pedig Bártfafürdőn és Tátrafüreden is volt „fényirdája”. 1878-ban felállította az első magyar fényképnyomati (fototípiai) műintézetet, amelynek központját később Budapestre tette át. Felvételeit fénynyomás (fototípia) útján sokszorosította, ezen a téren Divald az első úttörők közé tartozik. 1885-ben már 18 alkalmazottat foglalkoztatott, Budapest közterületein készült számos fényképe ma is forrásértékű. A Tátra módszeres fényképezője volt, több évtizedes munkássága révén szinte minden csúcsot, völgyet, tavat, patakot, vízesést, tengerszemet, épületet, üdülőtelepet megörökített felvételein. Elsőként fotózta rendszeresen a magyar tájakat, barlangokat, legszebb, legsikeresebb képeit pedig albumokká formálta és megjelentette. Első fotóalbuma 1873-ban jelent meg a Magas-Tátráról, de sikert arattak a az ország más részein készült képei is.
185 éve született id. Divald Károly-1
Divald Károly
185 éve született id. Divald Károly-1
Elsőként fényképezett a Bélai-cseppkőbarlangban és az aggteleki Baradla-barlangban. Az 1870-es években együttműködésre lépett a Magyarországi Kárpátegyesülettel, és ő készítette az egyesület kiadványaiba a fényképeket. Tagja volt az egyesület etnográfiai-művelődéstörténeti szakosztályának, s e minőségben is tevékeny részt vállalt a Tátra Múzeum anyagának összegyűjtésében. Az MKE húszéves tevékenységét számba vevő 1894-es évkönyve kizárólag id. Divald Károlyt említi tátrai fotográfusként. Felvételeit nyomdai úton sokszorosítva, a hazai tájakról több millió képeslapot hozott forgalomba. Felvételeiből kiállításokat is rendezett. Tátrai tájakon készült felvételeit később más tájegységeken készültekkel is kiegészítette. Vállalkozását fokozatosan átadta fiainak, 1897 nyarán még segédkezett Adolf fiának Bártfán, majd novemberben rövid betegség után elhunyt.

Forrás: https://hu.wikipedia.org

Hirdetés
Hirdetés