70 éve született Pavel Pochylý , a Pók

70 éve született Pavel Pochylý , a Pók

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/26
1945. szeptember 25-én született Pavel Pochylý (1945-2000), a szlovák hegymászás egyik legnagyobb alakja és fenegyereke, egyik legellentmondásosabb személyisége.
Hirdetés
70 évvel ezelőtt, 1945. szeptember 25-én született Pavel Pochylý (1945-2000), a szlovák hegymászás egyik legnagyobb alakja és fenegyereke, egyik legellentmondásosabb személyisége. Zűrös magánélete mellett (gazdasági bűncselekmények miatt néhány évet csehszlovák börtönökben töltött, 5 feleségétől 7 gyereke született) Pochylýt az extrém hegymászás úttörőjének, egyben az évszázad hegymászójának tartják a Tátrában. Pályafutása során több mint 300 mászótúrát hajtott végre a Tátrában, szinte minden nagyobb falon voltak első megmászásai (a Ganek-karzaton például öt első mászás), valamint egyes lengyel falon is (Vadorzó-kilátó / Kazalnica Mięguszowiecka). Több téli első mászás résztvevője, a legendás, a lengyelek által „Pókok”-nak elnevezett csoport vezetője. Nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, amikor 1983-ban télen, 13 nap alatt, megint csak egyedül, új direkt útvonalon mászott fel az Eiger északi falán.
1970 februárjában egy 20 tagú csoport tagjaként mászta végig a Tátra teljes főgerincét, 1979-ben pedig végrehajtotta a Tátra főgerincének első téli szóló, támogatás nélküli végigmászását, amivel meglehetősen átértelmezte a hegymászás akkori kereteit.
A főgerincbejárás történetében kétségkívül Pochylý volt az első igazi rekorder, aki 1979. február 23. és március 9. között járta végig elsőként télen a hegység főgerincét. Abban a két hétben megszakítás, depók és segédcsapat nélkül, egyetlen csúcsot sem kihagyva bejárta a teljes főgerincet a Liptóhutai-nyeregtől a Bélai-Tátráig. Többek között megmászta a Keleti-Vaskapu-csúcs felszökését is, csak ez két napig tartott! Ezt a nem mindennapi teljesítményt hegymászó tevékenységének több éves kényszerű megszakítása (börtönbüntetése) után hajtotta végre, és az időjárás sem kedvezett neki. A Hátsó-Szmrecsini-csorba – Keleti-Vaskapu-hágó közötti szakaszon négy napon keresztül együtt haladt egy cseh hármassal. Az utolsó mászónap, a Barlang-hegy – Farcsík szakasz után a végkimerültség állapotában érkezett meg Tátralomnicra. Pavel Pochylý mászását sokan a tátrai hegymászás legnagyobb teljesítményének tartják.
2000. február 25-én Ondrej testvérével (akivel a legtöbbször együtt mászott) a Weber-csúcsról jöttek lefelé a Német-létrán, amikor valószínűleg egy lavina sodorta el őket, és lezuhantak a Weber-csúcs északi falán. Ez a túra mindkettőjük életének és hegymászó pályafutásának végét jelentette…

 

 

Hirdetés
Hirdetés