130 éve született Grósz Alfréd

130 éve született Grósz Alfréd

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/29
Hirdetés
130 évvel ezelőtt, 1885. augusztus 26-án született Grósz Alfréd (1885-1973), „Tátránk tudós polihisztora”, ahogy Neidenbach Ákos nevezi róla szóló könyve címében. Születésnek évfordulóján az életrajzi adatok, a Tátra feltárása, megismertetése során végzett kiemelkedő munkájának felsorolása és méltatása helyett álljon itt egy idézet a fenti műből. Az alábbi idézet részlet Komarnicki Gyula 1965. augusztus 12-én Grósz Alfrédhoz írott leveléből, melyet Grósz 80. születésnapja alkalmából írt Erkről Késmárkra:

Komarnicki Gyula levele Grósz Alfrédnak

„Bennünket már fiatalságunk korában hozott egymáshoz közel a Tátra szeretete. Minden idealizmusunkat neki szenteltük, életünknek az adott tartalmat, hogy mind mélyebben igyekezzünk behatolni rejtelmeibe. De ezt nem csak szórakozásból tettük. Hamar felismertük, hogy e téren magasabb feladatok várnak reánk, munkánkat magasabb célok szolgálatába kell állítanunk. Én mindig beismertem, és a mai napon is örömmel akarok arról tanúságot tenni, hogy Te e téren mindenben; úgy a Tátra sziklavilágában, mint apostoli munkánkban messze előbbre való voltál, - mindig csodálattal figyeltem meg, hogyan szólal meg kutató munkádban a Tátránk és egykor ott élt elődeinknek megalkuvást nem ismerő szeretete, - mindig hálát éreztem azért, hogy nyomdokaidban haladva mennyit tanultam Tőled és mennyit köszönhettem Neked. Minderre visszaemlékezve, születésnapodon nemcsak szeretettel ölellek meg, hanem – megszámlálhatatlan tisztelőid és barátaid irántad táplált érzelmeinek eleget téve – meghajtom Előtted fejemet.”
130 éve született Grósz Alfréd-1
Grósz Alfréd
130 éve született Grósz Alfréd-1
A késmárki családból származó Grósz Alfréd egyetemi tanár, történész, hegymászó, író és földrajz tanár diákjait is gyakran vitte a szeretett Tátrájába, akiknek pl. teljesen önzetlenül 10 hegymászó és 10 sífelszerelést is vásárolt. Számos könyvet és cikket írt a Tátráról, vázlatosan lerajzolta a tátrai csúcsokat, szövegeket írt szlovák és lengyel dalokhoz. Nevét több földrajzi pont is őrzi a Magas-Tátrában. Ezek egyike a Nagy-Tarpataki-völgyben található Grósz-szakadék, amely a Nagyszalóki-csúcs északkeleti falának a Nagy-Tarpataki-völgybe leszakadó jobb oldali szakadéka, amelyet 1924. augusztus 14-én Lingsch György társaságában elsőként mászott ki.
Forrás: Neidenbach Ákos: Tátránk tudós polihisztora, Grósz Alfréd; Fotó: https://www.fsz.bme.hu; https://poprad.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés