Id. és ifj. Hunsdorfer János születésének évfordulója

Id. és ifj. Hunsdorfer János születésének évfordulója

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/07/04
1850-ben, ma már pontosan nem meghatározható napon született Felkán id. Hunsdorfer János (1850-1917), az egyik legjobb, leghíresebb tátrai hegyi vezető.
Hirdetés
1850-ben, ma már pontosan nem meghatározható napon született Felkán id. Hunsdorfer János (1850-1917), az egyik legjobb, leghíresebb tátrai hegyi vezető. Már fiatal korában, növénygyűjtés céljából járta a Tátrát, majd vadászatokon hajtó, később hordár, majd hegyivezető lett. 1882-ben I. osztályú vezetői minő­sítést szerzett, és 1896-1905 között mások mellett Déry József és Englisch Károly is állandó vezetőként alkalmazták őt. Hunsdorfert a tipikusan szerény, és a végletekig megbízható szepesi hegyi vezető mintaképének tekinthetjük. Szerencsétlenségére éppen őt alkalmazta legtöbbet a spekulációival hírhedtté vált Englisch Károly, aki a hazugságok lelepleződése és tekintélyének elvesztése után Hunsdorfer Jánost próbálta meg bűnbakként beállítani, természetesen teljesen alaptalanul. 1902-ben is Englischt vezette a Hegyes-torony első megmászása során, amely abban az időben az egyik legkiemelkedőbb eredménynek számított. Idősebb korában többen azzal vádolták meg, hogy több esetben új útnak állította be a mászást azért, hogy az ügyfeleitől további pénzt csaljon ki a még meg nem hódított csúcs meghódításáért. Jó hírét fokozatosan elveszítette, 1906 után már egyre kevesebb ügyfele volt, majd teljesen abbahagyta a hegyivezetést és fuvarozással foglalkozott.
Az alsóerdőfalvai temetőben nyugszik, sírhelye ismeretlen. Hangsúlyozni kell azonban, hogy elért eredményei nagyon komolyak voltak, és korának legjobb tátrai hegyivezetői közé tartozott.
25 évvel később, 1875-ben szintén egy ma már nem ismert napon születette fia, ifj. Hunsdorfer János (1875-?). Apjához hasonlóan híres hegyivezető volt, már 1896-ban dr. August Otto hegyivezetőjeként járt a Késmárki-csúcson. 1899 előtt már biztosan I. osztályú hegyivezető volt, több, addig még meg nem mászott csúcs és torony első valamint új utak megmászásában vett részt. Télen is vezetett túrákat, Englisch Károly róla nevezte el Jancsi-horhosnak a Fehér-padot, bár ez az elnevezés nem volt hosszú életű.

 

 

Hirdetés
Hirdetés