Elpusztult Erik, az egyik legidősebb tátrai medve Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/09
Hirdetés
Szomorú hír érkezett a Lengyel-Tátrából: elpusztult Erik, az egyik legidősebb tátrai medve. A lebénult állatra június 3-án, szerdán találtak rá a Lengyel-Jávor-völgyben (Dolina Jaworzynka), és mivel nem tudták megmenteni, az állatvédők kénytelenek voltak elaltatni. Aznap kora reggel egy tátrai túravezető telefonált a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatóságára, hogy a Lengyel-Jávor-völgyben, kb. 15 méterre a Murowaniec menedékházhoz vezető sárga jelzésű turistaúttól egy mozdulatlan medve fekszik. A nemzeti park szakemberei egy állatorvos kíséretében a helyszínre siettek, és a turisták biztonsága érdekében azonnal lezárták a turistautat. Miután megérkeztek a medvéhez, kiderült, hogy az állat él, de valószínűleg a hátsó mancsainak bénulása következtében nem képes egyedül mozogni.

 

A helyi érzéstelenítő beadása után az állatorvos további vizsgálatokat végzett, de más sérülést nem talált az állat testén. Mivel a medvén telemetriás nyakörv volt, így sikerült megállapítani az állat azonosságát. A szerencsétlenül járt állat az Erik nevű medve volt, a legidősebb az eddig nyomkövetővel ellátott tátrai medvék közül. Szakértőkkel folytatott konzultációt követően az állatorvos úgy döntött, hogy az állat szenvedéseinek lerövidítése érdekében elaltatja a lebénult állatot. A medve testét további vizsgálatok céljából Wrocławba szállították.

 

Eriket 2014 májusában fogták be Javorina környékén, ekkor chipet ültettek a testébe, és telemetriás nyakörvvel látták el. A Lengyel Tudományos Akadémia és a Zágrábi Egyetem közös projektje keretében az állat fogain elvégzett vizsgálatok során megállapították, hogy a medve életkora 24-27 év között lehet. Ezek szerint tehát Erik 1989 körül (biztosan 1987 és 1990 között) született, így talán emlékezhetett – sőt, talán közeli hozzátartozója volt – a Magda nevű medvére, akit 1991 szeptemberében fogtak be és szállítottak a wrocławi állatkertbe. Kora ellenére mint hímnek nem voltak óriási méretei, hossza 1,7 méter, magassága 1 méter, súlya 147 kg, hátsó tappancsának hosszúsága 24, szélessége 14 cm volt. Tavaly májusban látták el nyomkövető gallérral, majd a téli álom után ez év áprilisában bújt elő téli barlangjából. Ezután átment a Tátra szlovák oldalára, ami azt bizonyítja, hogy az állat ekkor még egészséges volt.
A vadon élő medvék kb. 30 éves korukig élnek, fogságban azonban több mint 40 évet is élhetnek. A legtöbb kölyök azonban fiatalon, ivarérettségük elérése előtt elpusztul.
A lebénult medve megtalálásával egy időben, június 3-án a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága ideiglenesen lezárta a Lengyel-Jávor-völgyben a Murowaniec menedékház felé vezető, rendkívül népszerű sárga jelzésű turistautat. A turisták a lezárás idején a kék jelzésű turistaúton érhetik el a Murowaniec menedékházat. A nemzeti park tájékoztatása szerint nem kell azonban hosszú ideig tartó lezárásra készülni, valószínűleg pár nap múlva ismét megnyitják az útvonalat.

 

Forrás: https://tpn.pl; https://tatromaniak.pl Fotó: Józef Bobak

 

Hirdetés
Hirdetés