Tátrai medve tűnt fel Magyarországon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/06
Hirdetés
Úgy tűnik, hogy a Tátrában nyomkövetővel ellátott medvék közül néhányan igazi barangolók. Iwo, az 5 éves hím medve például láthatóan szereti a nagy távolságokat, hiszen ezúttal egy hét elegendő volt neki arra, hogy bejárja Szlovákiát, és átjusson Magyarországra. Iwo útja során Poprád felé vette az irányt, majd onnan további 120 km-re délre vándorolt, és május 3-án érkezett Magyarországra. Az egyelőre még nem ismert, hogy ott is marad, vagy visszatér a Tátrába.
Bár a medvék vándorlása teljesen természetes dolog, Iwo azonban nem kis teljesítményt hajtott végre, amely mindenképpen csodálatra méltó. Amellett, hogy számára teljesen új területeken jár, ahol fel kell kutatnia a számára elegendő táplálékot, lakott területeket is érintett, ahol le kell győznie egy sor mesterséges akadályt is. Vándorlása során a hím medve utakat és vasutakat is keresztezett. Közülük a legveszélyesebb a D1 jelű autópálya volt Szlovákiában, melyet a vadállat az állatok számára megépített széles hídnak köszönhetően tudott leküzdeni.

 

„Magyarországon, ahol Iwo jelen pillanatban megtalálható, nincs természetes medveállomány, de ettől függetlenül az ország északi részén néha feltűnik egy-egy medve. Iwo vándorlásának valószínűsíthető oka a párkeresés lehet, hiszen a medvék ebben az időszakban párosodnak. Ugyanez lehetett az oka az elmúlt év tavaszán megfigyelt vándorlásoknak” – mondta el dr. Nuria Selva, a Lengyel Tudományos Akadémia krakkói Természetvédelmi Intézetének munkatársa.

 

Az állat jelenlegi tartózkodási helyének ismeretét annak a GPS jeleket sugárzó nyomkövető gallérnak köszönheti, amelyet a lengyel és szlovák természetvédők közös projektje keretében már több tátrai medvére is felhelyeztek. A gallért úgy helyezik el az állatokon, hogy kábító lövedékkel leterítik azokat, és elhelyezik a nyakukon a telemetriás nyakörvet.
Ennek a medvének a magyarországi kirándulás nem az első hosszú vándorútja. Egy évvel ezelőtt, szintén tavasszal a természetvédők megfigyelték, hogy Iwo több mint 100 km-t vándorolt Liptóban. Eközben háromszor keresztezte a hegység főgerincét, mégpedig 2200-2400 méter közötti magasságokban, és megfordult a Lomnici-csúcs és a Késmárki-csúcs sziklafalában is.
Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztatása szerint május 3-án, vasárnap egy nyomkövetővel ellátott barna medve lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása. 
Egy vadász múlt hét végén kapott kameravégre egy medvét Szuhafőtől 10 kilométerre, a szlovák oldalon, a szakemberek szerint erősen elképzelhető, hogy Iwo volt az. A felvétel az index.hu oldalon tekinthető meg.
Az állat hétfőn este Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és északi irányba tart Felsőtelekes felé.
Híradó tudósítás a barnamedve magyarországi feltűnéséről.
Hirdetés
Hirdetés