Ébrednek a tátrai medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/17
Hirdetés
Bár a Tátrában a múlt héten még jelentős havazás volt, mégis úgy tűnik, egyre inkább közeledik a tavasz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Lengyel-Tátra nyugati részén az idén első alkalommal találkoztak medvenyomokkal a Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei. „A jelek szerint ezek egyedülálló egyedek nyomai. A nőstények az idősebb kölykökkel csak később hagyják el téli búvóhelyüket, legkésőbb pedig az idei kölyköket nevelő nőstények bújnak elő” – olvasható a TPN honlapján.
„Ez egy tipikusan erre az időszakra jellemző első megfigyelése a téli álomból ébredő medvék nyomainak” – mondta Filip Zięba, a TPN erdésze. Az, hogy az állatok mikor ébrednek téli álmukból, függ az időjárástól, valamint a téli időszakra a testükön felhalmozott zsír mértékétől.

 

 

Fontos azonban tudni, hogy a téli álomból ébredő medvék nem farkaséhes vadállatként ébrednek. Ilyenkor általában van még a bőrük alatt az előző szezonban felhalmozott tartalékból, az emésztőrendszerüknek pedig időre van szüksége, hogy fokozatosan hozzászokjanak az egyre növekvő mennyiségű táplálékhoz. A medvék a tavaszi időszakban várják a friss fű és a gyógynövények megjelenését, a következő napokban azonban a Tátrában erős havazás várható.
Tavaszi tátrai túráink során tehát fontos számolni azzal a lehetőséggel, hogy medvével találkozhatunk. Abban az esetben, ha ez megtörténne, nyugodtnak kell maradnunk, és az ellenkező irányban csendben el kell távolodni. Amennyiben nem ijesztünk rá az állatra, és nem érzi magát fenyegetve, valószínűleg nem keltjük fel az érdeklődését.

 

Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés