Medvecsalád sétál éjszakánként Zakopanéban - videóval Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/08
Hirdetés
Zakopanéban a Bogdański utca egyik lakóházának biztonsági kamerája vette fel, amint október 5-én, vasárnap éjszaka, nem sokkal éjfél után egy nőstény medve és három kölyke sétál a város utcáin. A ház tulajdonosa, Rafał Grzesiak másnap a videót az egyik lengyel hírportálnak elküldve leírta, hogy reggelre az egész utca tele volt medveürülékkel. A Bogdański utca Zakopane déli részén található, a Palánkos-völgybe (Dolina Strąźyska) vezető Strąźyska utcának az erdő alatti első, nyugati irányban nyíló mellékutcája, amely kb. 20 perc alatt érhető el gyalogosan a város híres sétálóutcájától, a Krupówkitól. Az állatok valószínűleg azonosak azzal a medvecsaláddal, akiket egy héttel ezelőtt már láttak az egyik közeli utcában.

 

Érdekesség, hogy ugyanennek a lakóháznak a biztonsági kamerája már korábban, 2013 áprilisában is két egymást követő éjszakán rögzített az utcán sétáló medvéket.
 

 

 

Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) zoológusa elmondta, hogy a medvék feltűnése nem számít különleges jelenségnek a városnak ezen a részén, hiszen ők egész évben itt élnek az erdőben, közel az érintett utcákhoz. Nem jelennek meg azonban az emberi környezetben, egyszerűen azért, mert nincs miért. Most azonban, amikor a fák roskadoznak a finom almától, ezek az állatok gyakori látogató a nemzeti park határához közel fekvő házaknak, kerteknek. Éppen ezért azt ajánlják a kerttulajdonosoknak, hogy szedjék össze a fáról lehullott almát, és ne dobják a hulladékgyűjtő konténerekbe az ételmaradékot, mert az oda vonzza a medvéket. 
A TPN szakemberei az esettel kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy ha medvével találkozunk, ne közelítsük meg az állatot. Az anyamedve, főleg kölykei jelenlétében rendkívül agresszív lehet. Ilyenkor őrizzük meg nyugalmunkat, és lassan távozzunk az ellenkező irányba. Semmilyen körülmények között ne etessük a medvét, mert ez végzetes következményekkel járhat a medvékre nézve, hiszen ezzel megkezdődik a szinantropizáció, amelynek során az állatok elveszítik az embertől való természetes félelmüket, egyúttal elvesztik a táplálék önálló megszerzésére irányuló természetes ösztöneiket.

 

 

Hirdetés
Hirdetés