Roztoka menedékház - Schronisko w Roztoce

Roztoka menedékház - Schronisko w Roztoce

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/05
A Roztoka menedékház (1031 m) nevével ellentétben nem a Roztoka-völgyben (Dolina Roztoki), hanem a Bialka-völgyben (Dolina Białki), a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út közelében található.
Hirdetés

Schronisko w Roztoce

A Roztoka menedékház (1031 m) nevével ellentétben nem a Roztoka-völgyben (Dolina Roztoki), hanem a Bialka-völgyben (Dolina Białki), a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető út közelében, a Roztoka-völgy nyílásától kissé lejjebb, a Régi-Roztoka-tisztáson (Stara Roztoka), egy fenyves szélén található. Az első, két szobás, konyhával és kamrával kiegészített, teljes egészében fából épült menedékházat 1876-ban építette fel itt a Tátra Egyesület (TT), és még ugyanabban az évben a neves lengyel költőről, etnográfusról és geográfusról Wincenty Pol menedékháznak keresztelték el. A Halastavi menedékház felépítése után ez volt a második menedékház a Lengyel-Tátrában. 1901-ig közvetlenül a menedékház előtt haladt el a Halastóhoz vezető turistaút. 1890-1895 között az ismert lengyel hegedűművész és hegyivezető, Bartłomiej Obrochta vezette a házat. 1911-1912-ben az akkor már használaton kívüli épület helyén új, nagyobb menedékházat építettek, melynek építése során felhasználták a régi menedékház gerendáit is.
A Roztoka menedékház 1911-ben

1923-1926, valamint 1932-1935 között további átépítéseket, bővítéseket végeztek az épületen, melynek rendszeres vendégei voltak a Lengyel-Tátra olyan ismert személyiségei, mint pl. Stanisław Witkiewicz és Tytus Chałubiński. A menedékház a II. világháborúig a lengyel hegymászók egyik legfőbb bázisának számított a hegység csehszlovák oldalán végzett túrái során. A német megszállás éveiben az épületet a náci határőrök szállásaként használták, majd közvetlenül a megszállás után ismét elérhetővé vált a turisták számára. Az épületet olyan hírességek üzemeltették, mint a hegymászó Paweł Vogel (1951-1957), majd utána Andrzej Krzeptowski (1957-1968). 1974-től napjainkig Marek Pawłowski hegyimentő vezeti a menedékházat. Ma, kissé letérve a Halastóhoz vezető, tömegek által járt útról a menedékház és környéke még mindig a múlt hangulatát sugározza. Tavasszal és ősszel a medvék egészen a menedékház közelében keresgélik a turisták által hátrahagyott ételmaradványokat.

Fotó: www.msosnicki.blogspot.pl
A Roztoka menedékházban 2-9 ágyas szobákban összesen 75 személy elszállásolására van lehetőség. Szezonon kívül a szállás ára a szobák nagyságától függ, átlagosan 30 złoty körül mozog. Szezonban (a vakáció kezdetétől szeptember végéig) 32-40 złoty. Karácsonykor, Úrnapján, valamint a májusi hétvégéken főszezoni árak érvényesek, a szilveszter éjszakáért pedig 100 złotyt kell fizetni személyenként. 10 főnél nagyobb létszámú csoportoknak szezonon kívül 25 złoty a szállás személyenként. A menedékházban étkező (10-30 złoty közötti árakon), büfé, társalgó, fürdőszoba, felár nélküli melegvizes zuhanyzó, turistakonyha és szárító helyiség található. A menedékháznak jó a mobil lefedettsége, valamint a körülményektől függően az internet is elérhető. Júliustól szeptemberig vasárnaponként este 19:30-kor szentmisét tartanak.
A Roztoka menedékház a Mickiewicz-vízesésektől (Wodogrzmoty Mickiewicza) kb. 15 perc alatt elérhető. A vízesésektől több irányban indulnak turistautak, a piros jelzésen eljuthatunk egyrészt a Halastóhoz, másrészt a Waksmundi-rétre (Rówień Waksmundzką). A zöld jelzésű turistaút a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięiu Stawów Polskich) vezet, a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóhoz pedig aszfaltút vezet. A menedékház kitűnő kiindulópont többek között a Tengerszem-csúcsra (Rysy), a Vadorzó-hágóba (Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem), a Liptói-határhegyre (Szpiglasowy Wierch), a Lengyel-Öt-tó völgyébe, valamint a Ruszin-tisztásra (Rusinowa Polana) vezető túrákhoz.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1031 méter.
Kapacitás: 2, 3, 4, 6, 8 és 9 ágyas szobákban 75 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld jelzésen balra 1 óra.
A menedékházat vezeti: Ania és Stefan Krupa
e-mail: nincs
Telefon: +48 733 275 199, +48 609 001 760
GPS: N 49.233696°, E 20.095715°.
360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Megközelítési lehetőségek:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld jelzésen balra 1 óra.

 

Hirdetés
Hirdetés