Tavaszi zergeszámlálás: tovább nőtt az állomány Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/08
Hirdetés
A 2014. június 25-én elvégzett tavaszi zergeszámlálás adatai szerint a Tátrában jelenleg 1232 zerge él, közülük 185 kölyökkorú. A teljes állományból 844 zergét (köztük 106 kölyköt) a szlovák oldalon, míg 388 egyedet (köztük 79 kölyköt) a Lengyel-Tátrában számoltak össze. Az elmúlt év hasonló időszakában végzett zergeszámlálás adataihoz viszonyítva – amikor 963 zergét, közöttük 168 kölyköt számoltak össze a szakemberek – az idei adatok a szakembereket is meglepték. „A barátságtalan időjárás sem riasztotta el a szakembereket a szokásos tavaszi zergeszámlálás megrendezésétől, melynek az eredménye minket is meglepett” – mondta el Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.

 

„A zergék jobban szeretik a kissé hűvösebb időjárást, mint a perzselő napsütést. A felhős, kissé csapadékos időnek köszönhetően különösen a déli órákban nagyon aktívak voltak a zergék, a fiatal állomány az erdőhatártól a magashegyi sziklás terepig vidáman ugrándozott és csúszkált a tavaszi hómezőkön. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szaporulatnak és az enyhébb télnek köszönhetően a zergeállomány az őszi adatokhoz képest mintegy 15 %-al növekedett. Az állománynak a ragadozók és egyéb tényezők miatt bekövetkező természetes fogyását bőven fedezi az újszülött zergék száma. A zergék mellett a mormoták állományával is elégedettek lehetünk, akiket nem csak láttunk, de hallottunk is a munkánk során. A zergeszámlálás során hat medve is keresztezte a számlálóbiztosok útját. Az állatok védelmét célzó, a nemzeti parkban rendszeresen végzett takarmányozásnak, a szárított berkenyebogyóval történő etetésnek, a hideg tél miatt bevezetett óvintézkedéseknek, valamint a látogatók környezettudatos viselkedésre történő felhívásának köszönhetően a tátrai zergeállomány korábban soha nem látott szintet ért el”.

 

A tátrai zergék számlálást a TANAP Állami Erdészete több mint 50 éve végzi, a TANAP Igazgatósággal és a Lengyelországban működő Tátrai Nemzeti Parkkal (TPN) együttműködve. A számlálás fő célja az állomány nagyságának megállapítása mellett a tátrai zergék, e ritka állatok életkörülményeinek ellenőrzése. A tavaszi zergeszámlálás legfontosabb célja az állományban bekövetkezett szaporulat feltérképezése, az őszi számlálás pedig az állománynak a téli hónapok előtti nagyságának megállapítására szolgál. Az adatoknak köszönhetően a TANAP Állami Erdészetének évről-évre pontos adatai vannak a tátrai zergeállomány nagyságáról. A nemzeti parkban az 1990-es évek végén élt a legkevesebb zerge, ekkor létszámuk a kritikusnak számító 200 egyed alá esett. Korábban a legtöbb zergét 1964-ben és 1965-ben számolták össze, akkor a tátrai lejtőkön közel 1000 zerge élt.

 

 

Hirdetés
Hirdetés