Murowaniec menedékház - Schronisko Murowaniec

Murowaniec menedékház - Schronisko Murowaniec

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/06
A Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékház (1500 m) a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody Gąsienicowa) található.
Hirdetés

Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m)

A Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékház (1500 m) a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody Gąsienicowa) található. A szécs és környéke gyönyörű alpesi turistaútjairól híres, emellett a lengyel hegymászás bölcsőjeként tartják számon. A turisták a XIX. század elején kezdtek érdeklődni a völgy iránt, a század közepén egyre több turista érkezett a völgybe, majd a század vége előtt már a téli hónapokban is látogatták. 1885-ben a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy) partján már akkor létező, kőből összetákolt menedék közelében Józef Sieczka egy kicsiny menedékkunyhót épített. Ez a menedékkunyhó 1920-ig létezett, ekkor leégett. A Tátra Egyesület (TT) 1890-ben vásárolta meg a Gąsienica-szécsen álló két szénakunyhó 1/10 részét, melyek közül az egyiket 1891-ben nyári szállássá, majd 1894-ben menedékházzá alakítottak át, a másikban pedig konyhát rendeztek be.
A menedékház 1930 körül. Fotó: www.fotopolska.eu

A Murowaniec menedékházat 1921-1925 között építtette fel a Lengyel Tátra Egyesület (PTT) Varsói Osztálya, elsősorban a PTT akkori elnöke, Stanisław Osiecki erőfeszítéseinek köszönhetően. Az épületről az első vázlatokat „Vakolatlan nagy kőépület” néven 1914-ben készítette egy építész. A lengyel hadsereg Krakkóban állomásozó utászezrede által felépített menedékházat 1925. július 12-én Lengyelország elnöke, Stanisław Wojciechowski nyitotta meg. 1950-51-ben építették hozzá az épülethez a nyugati szárnyat, ezzel együtt átalakították a belső teret, hozzávetőlegesen kialakítva a mai elrendezést. 1963-ban a menedékház részben leégett, ezután részben ismét átépítették. 1964-ben a Tátrai Nemzeti Park (TPN) kisajátította a szécsen álló épületeket, és a legtöbb istállót és szállást – köztük néhány műemléket – lebontották.

A menedékház 1945 után. Fotó: www.fotopolska.eu
A menedékházat 1983-től a GOPR és a TOPR hivatásos hegyimentője, Andrzej Kusion vezeti, akinek a vezetésével az utóbbi években korszerűsítették az épületet. A menedékház napjainkban 2-12 ágyas szobákban 116 személynek tud szállást biztosítani. A szállás ára egy éjszakára 32-45 złoty között van. A komplett ágyneműért plusz 5 złotyt kell fizetni, valamint ha 1 napnál tovább tartózkodunk a házban, naponta 1,70 idegenforgalmi adót is felszámolnak. A menedékházban nincs lehetőség alternatív (a földön fekvő) szállást igénybe venni. Szállást foglalni telefonon, vagy pedig a menedékház honlapján megtalálható elérhetőségeken lehet. A szállásért készpénzzel vagy hitelkártyával is lehet fizetni. A menedékházban térítésmentesen használható a csomagmegőrző. Aki a szállás mellé ellátást is kér, annak a reggeli és a vacsora 15, az ebéd kb. 25 złotyba kerül. A szállóvendégeket melegvizes zuhanyzókkal, büfével, TV szobával és tágas étteremmel várják.
A menedékház 2007-ben. Fotó: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékházat Kuźnicéból (Kuźnice) a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül a kék jelzésen, a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül pedig a sárga, majd kék jelzésen lehet megközelíteni. A menedékház kiváló kiindulópontja a környező csúcsokra és gerincekre, pl. a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch), a Svinicára (Świnica), a Lengyel-Kápolnára (Kościelec) vagy a Sas útra (Orlą Perć) tervezett túrák során.
A menedékház közelében, a Gąsienica-szécsen áll a Lengyel Hegymászó Egyesület (PZA) fából épült „Betlejemka” nevű kis épülete, amely az Egyesület oktatóközpontja. Ebből az épületből indulva tették meg az első lépéseket az egymást követő korok legkiemelkedőbb lengyel hegymászói. Ugyancsak itt találhatók a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) és a Meteorológiai és Vízügyi Intézet (IMGV) 1949-ben létesített kutatóállomásai, valamint a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erdészháza. A Gąsienica-Fekete-tó felé vezető kék jelzésű út bal oldalán, a lejtő alján egy hatalmas sziklára figyelhetünk fel, amely Mieczyslaw Karłowiczra emlékeztet, akit 1909-ben egy tragikus lavinabalesetben itt vesztette életét.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

A völgyet délről határoló gerincen számtalan magashegyi túraútvonal közül választhatunk, az egyszerű, csak a gerinc egy bizonyos pontjára vezető túrától a nagyobb kitartást igénylő, több hágót és csúcsot érintő körtúrákig bezárólag. A Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) túravidékén túrázók többsége a Murowaniec menedékházat választja szállásul, és innen indulva járják be a völgy szebbnél-szebb turistaútjait.
Tengerszint feletti magasság: 1500 méter.
Kapacitás: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 és 12 ágyas szobákban 116 ágy emeletes ágyakon.
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül 2 óra 5 perc.
Kuźnicéból (Kuźnice) a sárga, majd kék jelzésen a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül 2 óra 5 perc.
Brzeziny parkolóból (Brzeziny) a fekete jelzésen a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody) 2 óra 20 perc.
Wierchporoniec (Wierch Poroniec) parkolóból a zöld jelzésen 4 óra 15 perc.
A Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a sárga jelzésen 1 óra.
A menedékházat vezeti: Andrzej Kusion
Telefon: +48 18 201 2633.
GPS: N 49.243534°, E 20.006855°.
Megközelítési lehetőségek:
Kuźnicéból (Kuźnice) a kék jelzésen a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül 2 óra 5 perc.
Kuźnicéból (Kuźnice) a sárga, majd kék jelzésen a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül 2 óra 5 perc.
Brzeziny parkolóból (Brzeziny) a fekete jelzésen a Gąsienica-Szárazvíz-völgyben (Dolina Suchej Wody) 2 óra 20 perc.
Wierchporoniec (Wierch Poroniec) parkolóból a zöld jelzésen 4 óra 15 perc.
A Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a sárga jelzésen 1 óra.

Forrás: https://www.murowaniec.e-tatry.pl; https://portaltatrzanski.com

 

Hirdetés
Hirdetés