Itt a tavasz, ébrednek a medvék a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/01
Hirdetés
A természetvédők szerint immár semmi kétség, hogy a Tátrában is vége a télnek. Igaz, hogy több helyen még mindig sok a hó a hegyekben, de a szakemberek már találkoztak a közelgő tavasz első jeleivel. A Tátrában élő mormoták még békésen alszanak téli járataikban, de az erdészek már látták az első medvék ébredésének nyomait. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a Tátrában is megérkezett a tavasz – bármelyik pillanatban felébredhetnek újabb medvék a télen világra jött újszülötteikkel együtt.
Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa megnyugtatásképpen elmondta, hogy a tátrai medvék fel vannak készülve arra, hogy a hegyekben még mindig sok a hó. A természetvédők gyakorlatilag az egész nemzeti park területén találkoztak medvenyomokkal.

 

A téli álmukból felébredt állatok ilyenkor élelmet keresve jóval alacsonyabban fekvő területekre is lemerészkednek, mint máskor. A korábbi években olyan eset is előfordult, hogy egy nőstény (a kölykeivel együtt) Kuźnicéban keresett élelmet saját maga és kölykei számára. A szakember szerint az ezekben a hetekben a Tátrában túrázók jól teszik, ha nem feledkeznek meg erről.

 

A Tátra területén, a lengyel és szlovák részt is beleértve összesen 60-70 medve él, ebből a TPN szakembereinek becslése szerint nagyjából 15 egyed jut a Tátra lengyel oldalára. A barnamedve nősténye kétévente 1-3 újszülöttnek ad életet, akik mintegy másfél éves korukig anyjuk felügyelete alatt élnek.

 

Forrás: https://tatry.pl; Fotó: biolog.pl

 

Hirdetés
Hirdetés