Kevesebb áldozat és mentőakció a nyári szezonban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/12/02
Hirdetés
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) november 6-án tartott sajtótájékoztatóján arról tájékoztatták a média képviselőit, hogy 2013-as nyári idegenforgalmi szezonban a tátrai hegyi üdülőhelyeken megnövekedett forgalommal együtt nem nőtt a komolyabb sérülésekkel járó balesetek, így a beavatkozások száma sem. „Ez az év nagyon kedvező volt számunkra. Annak ellenére, hogy a forgalom láthatóan növekedett, a balesetek aránya enyhe csökkenést mutat, amivel nagyon meg vagyunk elégedve” – mondta el Jozef Janiga, a HZS vezetője. A május 1-től október 31-ig tartó nyári szezon pozitívuma, hogy a szlovák hegyekben a hegyimentőknek az előzőeknél kevesebb súlyos balesetnél kellet közbeavatkozni. „A nyári szezonban öt halálos baleset történt, amely a korábbi évekhez viszonyítva egyértelműen csökkenést jelez” – tette hozzá Janiga.

 

A nyár folyamán a Liptói-Tátra kivételével valamennyi olyan hegyvidéken csökkent a balestek száma, amely a HZS hatáskörébe tartozik. Ennek okát a HZS vezetője a különösen jó nyári időjárásban, valamint a turizmus és más, a hegyekben végezhető sporttevékenységhez megfelelő körülményekben látja. Az idei nyáron alig voltak viharok, illetve olyan hirtelen időjárás változások, melyek jelentős hatással vannak az emberek viselkedésére. „Az előrejelzések viszonylag pontosak voltak, így az emberek megfelelően fel tudtak készülni a túrára” – mondta el Janiga. Az elmúlt év nyarán a hegyimentők 444 alkalommal avatkoztak be, míg idén 391 esetben. Ebből 57 esetben kerékpáros, 28 esetben hegymászás, 220 esetben túrázás. 1 esetben barlangászat, 11 esetben pedig siklóernyőzés során bekövetkezett balesetnél kellet beavatkozniuk. A balesetek súlyosságát tekintve öten szenvedtek halálos sérülést, 10 személyt közvetlenül életveszélyes, 29 személyt pedig potenciálisan életveszélyes állapotban mentettek. A legtöbben könnyű (128 fő) és közepesen súlyos (140 fő) sérülésekkel megúszták a balesete. A nyár folyamán kevesebb hegymászóbaleset volt, nőtt viszont a kerékpáros balesetek száma. „Általában több a kerékpáros az utakon, de ebbe a statisztikába a hegyi robogón és más, hasonló eszközön bekövetkezett balesetek is beletartoznak” – mondta Janiga.

 

A balestet szenvedettek nemzetiségi összetétele cáfolja azt a mítoszt, mely szerint leginkább a cseh turistáknak van szükségük mentésre. Az összes mentésre szoruló turistának több mint a fel szlovák állampolgárságú volt. Második helyen e lengyelek következnek 17,1 %-os aránnyal, és csak a harmadik helyen szerepelnek a cseh turisták, mindössze 8,6 %-al. A magyar turisták 4 %-os (82 eset) arányukkal a negyedik helyet foglalják el ebben a rangsorban. Ehhez azonban azt is tudni kell, hogy a HZS vezetőjének adatai szerint a nyári szezonban több cseh turista érkezett a szlovák hegyekbe, mint lengyel. Összességében az év első 10 hónapjában nőtt a HZS által végzett beavatkozások száma, amely főleg a téli szezonban végzett nagyobb számú beavatkozásnak köszönhető. „Már most több beavatkozást végeztünk, mint az elmúlt év egészében” – mondta Janiga. 2012-ben a hegyimentők 1846 mentőakcióban vettek részt, ehhez képest az idei év első 10 hónapjában már 2057 estben kellet beavatkozniuk.
A hosszabb távú statisztikák szerint 2002 és 2013 szeptembere között a Magas- és a Bélai-Tátrában 113 személy vesztette életét, ebből 87 haláleset kapcsolódik a hegyvidéki terephez, 26 haláleset pedig más egészségügyi probléma miatt következett be. A hegyvidéki terephez köthető halálos balesetekben 29 szlovák, 29 lengyel, 23 cseh, 2 magyar és 4 más nemzetiségű áldozat vesztette életét. Az összes haláleset közül 58 a nyári idegenforgalmi szezonban (június 15. és október 31. között) következett be, míg 55 a téli zárlat idején.
2010-től az is megfigyelhető, hogy a balesetet szenvedettek között évről-évre nő a szlovák turisták száma. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gazdasági válság hatására csökkent a külföldi, ezzel szemben viszont lassan nő a hazai turisták száma. Amíg 2005-ben a tátrai szálláshelyeken csak 52 % volt a szlovák turisták részesedése, addig 2012-ben ez 64 %-ot tett ki.
A Lengyel-Tátrában tevékenykedő Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) már szeptember 1-én elkészítette a nyár szezon baleseti statisztikáját. A lengyel hegyimentők mozgalmas nyári idényt tudhatnak maguk mögött, hiszen közel 170 személy mentésében vettek részt. Közülük öt turistának sajnos nem tudták megmenteni az életét. Azok közül, akik életüket vesztették két turista lezuhant nagy magasságból, ketten egyéb betegség következtében hunytak el, egy személy pedig öngyilkos lett. A hegyimentők közel 160 mentőakciót hajtottak végre, ebből 44 estben több fős, szervezett turistacsoport kért mentést, és 50 alkalommal kellett igénybe venni a mentőhelikoptert. Különösen aggasztja a hegyimentőket, az a tény, hogy egyre több a súlyos sérüléssel járó baleset.  Andrzej Marasek, a TOPR illetékese elmondta, hogy a mentésre szorult 170 személynek mintegy 70 %-a szenvedett súlyos sérüléseket, vagy igényeltek komolyabb kórházi beavatkozást. A legtöbben lábsérülést szenvedtek, főleg a megfelelő lábbeli hiánya miatt, illetve sokan felkészületlenül vágtak neki a magashegyi túrának.

 

 

Hirdetés
Hirdetés