70 éves az obszervatórium a Kő-pataki-tónál

70 éves az obszervatórium a Kő-pataki-tónál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/23
A Kő-pataki-tó felett felépült obszervatóriumban 1943. szeptember 19-én végezték az első megfigyeléseket.
Hirdetés
Szeptember 19-én volt pontosan 70 éve annak, hogy a Kő-pataki-tó felett felépült obszervatóriumban elvégezték az első megfigyeléseket. Elsősorban a napenergia fotoszférájára összpontosítottak, de a szakértők berajzolták az itt megfigyelt első napfoltokat is. „70 éve ezen a reggelen ábrázolták a szakemberek az első napfoltokat a Kő-pataki-tó mellett újonnan épült obszervatóriumban. Azóta hosszú utat jártunk be, és jelentős számú fontos felfedezéssel írtuk be nevünket a világ csillagászatába” – mondta el Aleš Kučera, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének igazgatója. Az obszervatórium egyik legnagyobb eredménye a csillagos égbolt egyedülálló atlasza, melyen több mint 50 éve a világ szinte minden megfigyelőállomása dolgozott, és amelyet éppen itt sikerült összeállítani.

Számos üstököst fedeztek fel itt

„A csillagvizsgálónak köszönhetően üstökös ügyben szinte szuperhatalomnak számítunk, a Kő-pataki-tó melletti obszervatóriumban számos üstököst fedeztünk fel, és idővel a világ vezető üstökös-szakértőivé váltunk. Ez fontos időszak volt, amely máig folytatódik, különösen az üstökösök fizikai kutatásával” – mondta Kučera. Az obszervatórium a Csillagvizsgáló Intézet égisze alatt látott hozzá a napkorona kutatásához, a tudósok elsősorban a napkorona kutatásban értek el világraszóló eredményeket. A Tátrában dolgozó kutatók pl. a napkorona indexet kutatják, amellyel a nap aktivitását mérik saját ciklusa során, melyet a mai napig használnak.
„Az Európai Unió Strukturális Alapja segítségével javítani tudjuk az infrastruktúránkat. Ehhez a kerek évfordulóhoz kapcsolódóan új teleszkópot szeretnénk üzembe helyezni, ennek tükre 130 centiméter átmérőjű lesz. Ezzel váltjuk fel a régi teleszkópot, amelynek csak 60 cm átmérőjű tükre volt” – mondta az igazgató. A távcsövek gyakorlatilag készen vannak, de csak a próbaüzem után, valószínűleg csak áprilisban lesznek telepítve az obszervatóriumban. A szakember szavai szerint ez lesz az egyik legjobb távcső az európai hálózatban, amely a Földhöz közel kerülő, bolygónkat veszélyeztető kisbolygókat vizsgálja majd.
A Csillagvizsgáló Intézet Kő-pataki-tó Obszervatóriuma a Kő-pataki-tó közelében, 1786 méter tengerszint feletti magasságban található. Alapítója és egyben első igazgatója Antonín Bečvář volt, aki 1943-ban az első megfigyeléseket végezte itt. Az obszervatórium épületében található a Szlovák Tudományos Akadémia Goefizikai Intézetének meteorológiai állomása is.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk, Fotó: sk.wikipedia.org

 

 

Hirdetés
Hirdetés